clear sky
22°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BIRATE POGREŠNU SORTU - Evo koji KUPUS je NAJBOLJI za kišeljenje, idealnih dimenzija i teksture

25.11.2023. 19:59
Piše:
Srbija Danas
kupus
kupus / Izvor: Foto: Youtube printscreen/balkanske_lepote_tradicije

Mnogi vole kiseli kupus i to veoma dobar izbor ako pravite zimnicu. Međutim, može vam se dogoditi da ne ispadne onako kako ste očekivali. U tom slučaju verovatno birate pogrešnu sortu. Za kišeljenje treba birati pljosnatije glavice za tvrdo zbijenim listovima.

Nema potrebe da govorimo o prednostima kupusa za zdravlje organizma. Međutim, kada govorimo o biranju kupusa za kišeljenje treba znati da nisu sve jednako dobre. Za kišeljenje se obično preporučuje kupus ovalnih, čvrstih glavica, ali manjih svetlozelenih listova. Takođe je dobar i onaj sa pljosnatim glavicama, zbijenih, tamnih listova, ljutkastog ukusa, koji je odličan za sarmu.

Jako je LOŠA za IMUNITET - Ukoliko želite JAK ORGANIZAM ovu namirnicu izbacite iz upotrebe, ne preporučuje seprehlada

Jako je LOŠA za IMUNITET - Ukoliko želite JAK ORGANIZAM ovu namirnicu izbacite iz upotrebe, ne preporučuje se

Ovi ČAJEVI najbrže GREJU i štite od virusa - Uz minimalan broj sastojaka napravite VRHUNSKI napitakčaj

Ovi ČAJEVI najbrže GREJU i štite od virusa - Uz minimalan broj sastojaka napravite VRHUNSKI napitak

Ono što je važno jetse da treba birati manje glavice i one koje imaju čvrsto priljubljene listove toliko da ipak voda i so mogu da dopru do sredine glavice, jer ako ne dopre do sredine glavice, može se desiti da počne da trune. Takođe, posebnu pažnju treba posvetiti uslovima za čuvanje kiselog kupusa. Kupus se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra.

kupus
kupus / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Bokina kuhinja

Kaca ili bure sa kupusom se drži u prostoru gdje je temperatura vazduha ujednačena tokom zime (najbolje podrum). Bure treba da bude čisto. Kupus se najpre očisti od spoljašnjih listova, zareže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole kako je kupus rastao.

Zatim se nalije hladnom vodom i na kraju u vodi rastvori 3 kg soli na 100 kg kupusa i prelije. Preko kupusa se potom stavlja kamen i bure se zatvara i ostavlja da se kupus kiseli.