Skip to main content
sneg

KRENITE ODMAH: Kada čujete koliko je ŠETNJA po snegu DOBRA za telo i um, TERETANA vam neće biti potrebna

Foto: Profimedia
Počnite što pre!

Osim skijanja, klizanja i sanjkanja po zimi možete isprobati i hodanje. Iako se to čini kao smešno na prvu, hodanje po snegu može biti prava fizička aktivnost. Osim što je to aktivnost napolju, možete ju obavljati u društvu ili sami, a od opreme vam ne treba mnogo.

Hodanje je aktivnost kod kojega organizam postiže mir i ravnotežu. Najsličnije je meditaciji i ukoliko hodate sami možete dobro promisliti o svom životu i problemima koji vas trenutno muče ili zabrinjavaju.

MUČNA BOLEST SAVREMENOG DOBA: Ove NAŠE ZVEZDE imaju HAŠIMOTO SINDROM i ne stide se da javno govore o tome

MUČNA BOLEST SAVREMENOG DOBA: Ove NAŠE ZVEZDE imaju HAŠIMOTO SINDROM i ne stide se da javno govore o tome

NAPITAK IZ DETINJSTVA: Leči STRES I DEPRESIJU, štiti od MOŽDANOG UDARA, a evo ko NE SME da ga pije

NAPITAK IZ DETINJSTVA: Leči STRES I DEPRESIJU, štiti od MOŽDANOG UDARA, a evo ko NE SME da ga pije

Infuzija energije!

Da li želite da pucate od energije? Izloženost hladnim temperaturama, na primer šetnja po hladnoći i snegu, ispuniće vas energijom te ćete biti energični još satima nakon što se vratite u toplo. Da bi hladnoća imala takvo dejstvo, ne morate joj dugo biti izloženi. Dovoljno će biti i neko kratko vreme – zato, idite na brzo hodanje. Samo pešačenje po dubljem snegu stvara otpor i tako se aktiviraju mišići nogu i podstiče cirkulacija. Na ovaj način dolazi i do sagorevanja kalorija.

Okrepljujući san!

Hladniji vazduh i svežina koju sneg emituje, pomoćiće vašem telu da se prijatno rashladi i kada se vratite u toplu prostoriju i dobro zagrejete, svi mišiće se opuštaju, a potom i celo telo, a zatim dolazi i pospanost i duboki okrepljujući san.

Madrid
Foto: Profimedia

Mozak nam radi bolje!

Dokazano je da po visokim temperaturama ljudi mnogo ređe donose veće, složenije odluke. Toplo vreme brže iscrpljuje naše rezerve glukoze, a s obzirom da glukozu koristimo u mentalnim procesima, nedostatak iste utiče na našu sposobnost donošenja odluka.

Bolje dišemo!

Jesen i zima znače opraštanje od lošeg kvalitete vazduha i visokog nivoa ozona uobičajenih u proletnjim i letnjim mesecima. Zbog svežeg, čistog vazduha ovo doba godine idealno je za boravak u prirodi, duge šetnje i duboko disanje koje je pored vode i hrane najneophodnije za čovekov opstanak i zdrav život.

Sprečava upale i infekcije!

Upala mišića često se ublažuje stavljanjem leda na otečeno i bolno mesto. A isto dejstvo imaju i niske temperature vazduha tokom snežnih dana. Mnogi atletičari u lečenju upala i ozleda koriste krioterapiju, odnosno terapiju ledom, što znači izlaganje ekstremno hladnim temperaturama. Boravak napolju čini nas otpornijima. To je zato jer se broj ćelija koje se bore protiv infekcija zapravo poveća kada boravimo na hladnoći.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd