clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Zovu je "TEČNO ZLATO"! Namirnica koja je saveznik za leto, PUNA je KOLAGENA, rashlađuje, jača kosti i imunitet

27.06.2023. 10:55
Piše:
Srbija Danas
napitak
napitak / Izvor: Profimedia

Lekari preporučuju konzumaciju bujona od kostiju kako bi se održalo zdravlje.

Topla supa ima čudesan učinak na imunitet, a čak i ledena supa ima neverovatne zdravstvene koristi - poboljšava rad creva, hidrira telo i jača zglobove, potvrdili su lekari.

Pileća ili kokošja supa je široko poznata po svojim zdravstvenim prednostima.

Lekari je često preporučuju kod prehlade i gripa jer je bogata vitaminima, mineralima i proteinima koji jačaju imunitet i pomažu u obrani protiv virusa. Ključni faktor koji pruža ove benefite je bujon koji se dobija kuvanjem mesa i kostiju, dok se rezanci i knedle ne smatraju presudnim.

Ali, jeste li znali da ledeni bujon od kostiju može biti izuzetno koristan?

Prema stručnjaku za ishranu, dr. Kelien Petruči, takva tečnost je posebno blagotvorna tokom leta i često se naziva "tečno zlato" za zdravlje creva.

Bujon od kostiju, bez obzira je li leden ili vruć, sadrži obilje kolagena, želatina i glicina. Prema dr. Petruči, kolagen je bogat esencijalnim aminokiselinama koje poboljšavaju zdravlje kože, zglobova i creva.

- Kolagen je najzastupljeniji protein u telu i održava strukturu kože, ali s godinama njegova količina opada - kaže dr. Petruči.

- Preporučuje se konzumacija hrane bogate kolagenom, poput supe od kostiju koja se dobija iz vezivnog tkiva životinjskog porekla, kako bismo održali zdravlje kože tokom celog života - dodala je.

devojka jede supu
devojka jede supu / Izvor: Profimedia

Mama UPOZORILA na rizik od gušenja - Evo KAKO DA PRAVILNO date deci lubenicu i izbegnete tragediju

Mama UPOZORILA na rizik od gušenja - Evo KAKO DA PRAVILNO date deci lubenicu i izbegnete tragediju

POMOLITE SE OVAKO - Najkraća molitva koja postoji, osam reči koje pomažu da svaka ŽELJA bude OSTVARENA

POMOLITE SE OVAKO - Najkraća molitva koja postoji, osam reči koje pomažu da svaka ŽELJA bude OSTVARENA

Dr. Kelien ističe da kolagen sadrži 19 aminokiselina koje povoljno utiču na crevni mikrobiom.

- Mnoge aminokiseline prisutne u kolagenu, posebno glutamin i glicin, povezane su sa zdravljem creva. Glutamin pomaže u obnovi sluznice creva i poboljšava probavu - objašnjava ona.

Takođe, obilje želatina koje se formira kuvanjem kolagena u bujonu ima protivupalna svojstva koja jačaju creva.

Kolagen je takođe dobar izvor esencijalnih vitamina i hranjivih nutrijenata poput kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Dr. Petruči naglašava da je bujon od kostiju brz i jednostavan način da se unese malo proteina tokom prehrane kako bi se povećala hidratacija tela.

Ledeni bujon od kostiju je izvrstan dodatak ishrani, posebno tokom letnjih meseci.

Ima iste prednosti kao i obična vruća supa. Poboljšava zdravlje creva, bogat je proteinima i izvor je kolagena, koji je ključan za održavanje kože zdravom, potvrđuje dijetetičarka Ejmi Šapiro.

Ukratko, ledena supa od kostiju ima neverovatne zdravstvene prednosti. Poboljšava rad creva, hidrira telo, jača zglobove i pruža bogat izvor kolagena, proteina i esencijalnih hranjivih nutrijenata.