clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Lovor svi koriste kao začin, a ne znaju da odlično LEČI ovu zimsku boljku!

07.01.2019. 16:15
Piše:
Srbija Danas/ordinacija.vecernji.hr
lovorov list
lovorov list / Izvor: Profimedia
Ko bi rekao...

Lovorov list od davnina je cenjen kao vrhunski začin koji jelima daje posebnu aromu, ali i kao prirodni lek koji deluje protivupalno i antiseptički.

Ako u česnicu dodate OVU namirnicu, biće ukusnija nego ikada!

Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom) i vitaminima B grupe koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalan rad živaca i mišića.

Lovor se koristi u lečenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume, kao i kod nervoze i nesanice.

Svi su mislili da je ovaj dečak bezobrazan i lenj, a zapravo pati od veoma RETKE BOLESTI

Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa, koji su najčešći u zimskom periodu.

lovor
lovor / Izvor: Profimedia

Čaj od lovora

  • 3 sveža ili suva lovorova lista iscepkajte na manje komade ili ih sitno naseckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta.
  • Sklonite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procedite.
  • Kad se malo ohladi, dodajte kašičicu limunovog soka i 1-2 kašičice domaćeg meda. Pijte 2-3 šoljice čaja dnevno.

Lovorov sirup

  • Pripremite 6 svežih ili 8 suvih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašičica smeđeg šećera ili meda, sok od 1 limuna.
  • Zakuvajte vodu, a kada provri, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tečnost prelijte u drugu posudu.
  • Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscedite limun. Sve dobro izmešajte dok se šećer (ili med) sasvim ne otopi.
  • Uzimajte 1-3 kašičicu sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao).
  • Lovorov sirup čuvajte u frižideru, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.
Piše:
Srbija Danas/ordinacija.vecernji.hr
07.01.2019. 16:15