Ponedeljak 26. feb 2024.
Mučnine

Šta se zapravo desi u organizmu kada MEŠATE ANTIBIOTIKE I ALKOHOL? Ovo je najgore što može da se dogodi!

Foto: Shutterstock
Moguće su brojne nuspojave ako kombinujete alkohol i lekove.

Sezona je prehlada i gripa, te su mnogo češća oboljevanja. A obično nam tada, ukoliko se ispostavi da je u pitanju bakterijska infekcija, doktori prepisuju antibiotike.

Međutim, iako bi u tim trenucima trebalo da se miruje i piju supice i čajevi, ima ljudi koji pribegavaju alkoholu, te pomisle da jedna čaša vina u kombinaciji sa antibiotikom nije ništa strašno.

Rešite se GASOVA i NADUTOSTI: Stručnjak odgovara na pitanje koje muči mnogenadutost

Rešite se GASOVA i NADUTOSTI: Stručnjak odgovara na pitanje koje muči mnoge

"Stvarno mi NEDOSTAJE MOJ TATA" - Ćerka Brusa Vilisa iskreno progovorila o IZAZOVIMA sa kojima se porodica susrela nakon dijagnoze AFAZIJEBrus Vilis, Rumer Vilis

"Stvarno mi NEDOSTAJE MOJ TATA" - Ćerka Brusa Vilisa iskreno progovorila o IZAZOVIMA sa kojima se porodica susrela nakon dijagnoze AFAZIJE

Kraj NOVEMBRA biće NEMILOSRDAN za jedan znak! Za samo nekoliko dana čitav SVET će mu se OKRENUTI, POSVAĐAĆE se sa svima i dobiti OTKAZhoroskop

Kraj NOVEMBRA biće NEMILOSRDAN za jedan znak! Za samo nekoliko dana čitav SVET će mu se OKRENUTI, POSVAĐAĆE se sa svima i dobiti OTKAZ

Alkohol i lekovi
Foto: Shutterstock

Ali da li uopšte treba mešati alkohol i antibitoke?

U svakom uputstvu za lek pišu tačne indikacije, mere opreza i neželjena dejstva, a koja bi svako trebalo pre upotrebe detaljno da pročita. Stručnjaci svakako savetuju da konzumiranje alkohola uz lekove treba izbegavati, pogotovo jer on može da spreči dejstvo samog leka.

Alkohol može da smanji energiju i da vam samo produži lečenje. On je takođe i vrsta diuretika, jer izaziva dehidrataciju i čest odlazak u toalet. Osim toga, alkoholna pića mogu samo još više da pojačaju simptome bolesti, prehlade ili gripa, te ćete osećati vrtoglavicu i pospanost.

Šta je najgore što može da vam se desi?

Osim što ne bi trebalo u toku terapije da pijete alkohol, takođe nakon prestanka uzimanja nekih lekova trebalo bi da ga izbegavate. Pa tako, alkohol ne smete da pijete 48 sati posle prestanka uzimanja metronidazola i 72 sata nakon tinidazola (vrste antibiotika).

Mešanjem alkohola i lekova mogu da nastanu ozbiljne nuspojave:

- otežano disanje

- glavobolja

- bol u grudima

- povećan ili nepravilan rad srca

- povećan ili nepravilan rad srca

- vrtoglavica

- mučnina i povraćanje

Ipak uvek pre upotrebe samog leka posavetujte se sa lekarom, pogotovo kada je reč o antibiticima i nikada ih ne uzimajte na svoju ruku, jer prečesta upotreba može da dovede do rezistencije na njih - što znači da će oni vremenom sve manje delovati na organizam.

Lekovi
Foto: Profimedia
Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd