clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NIJE DOVOLJNO SAMO POMIRISATI! Profesor otkriva koja hrana je NAJOPASNIJA kada se POKVARI, može dovesti čak i do FATALNOG ishoda

23.08.2023. 20:16
Piše:
Srbija Danas
smrad
smrad / Izvor: Shutterstock

Vreme je da revidirate vaš frižider!

Da li i vi njušite hranu u frižideru želeći da proverite da li nije pokvarena i može li još da stoji tu?

Istina je da, kako cene namirnica rastu, niko ne želi da izbaci hranu osim ako zaista mora. U stvari, cena nekih osnovnih prehrambenih artikala kao što su sir, puter i hleb porasli su za više od 30 odsto u poslednje dve godine!

Jesu li "KRIVCI" ANABOLICI STEROIDI? Renomirani fitnes treneri otkrivaju da li je NERMIN SULEJMANOVIĆ počinio zverska ubistva zbog popularne "HEMIJE"

Jesu li "KRIVCI" ANABOLICI STEROIDI? Renomirani fitnes treneri otkrivaju da li je NERMIN SULEJMANOVIĆ počinio zverska ubistva zbog popularne "HEMIJE"

Svi misle da je NEZDRAV! Ovaj napitak podiže ENERGIJU, smaljuje rizik od MOŽDANOG i SRČANOG udra i TOPI KALORIJE kao lud

Svi misle da je NEZDRAV! Ovaj napitak podiže ENERGIJU, smaljuje rizik od MOŽDANOG i SRČANOG udra i TOPI KALORIJE kao lud

Ali kako se u Velikoj Britaniji i SAD povećavaju slučajevi strašnog trovanja hranom, stručnjaci upozoravaju da posebno budete opreni kada je svežina hrane u pitanju.

Prošle godine u Velikoj Britaniji se dogodilo nekoliko epidemija salmonele i listerije koje se prenose hranom, što je dovelo do najmanje jedne smrti.

Ipak njuškanje nije uvek najsigurnija metoda. Tako će se desiti da osetite prijatan miris piletine, a ona je pokvarena i opasna, upozorava profesor Metju Gilmor, mikrobiolog sa Instituta Kvadram.

smrad
smrad / Izvor: Shutterstock

- Mikrobi najčešće nemaju miris, objasnio je on i dodao:

- Čak i da se desi da imaju – a rizik je na sreću relativno nizak – ove bakterije bi verovatno bile u tako maloj količini u hrani da bi bilo kakvo metaboličko delovanje (a zatim i stvaranje mirisa) bilo potpuno neprimetno za naše nosove, dodao je on.

- Slično tome, sam miris hrane će verovatno ugušiti svaki dašak bakterija, dodao je on.

Ali ako je hrana pokvarena, vaše nazalne moći mogu dobro doći u nekim slučajevima. Hrana se može pokvariti kada je ostavljena predugo ili je bila u pogrešnim uslovima skladištenja.

- Ovo je jedan od razloga zašto je prikladnija upotreba testa njuškanja da se otkrije pokvareno mleko, umesto da se odmah izbaci bez provere.

Umesto da gubite vreme gurajući nos u hranu, usredsredite svoju energiju na skladištenje na pravoj temperaturi i kuvanje u pravom vremenskom periodu.

- Ne bih ni svom nosu verovao da razlikuje kaberne i širaz, a kamoli kampilobakter i salmonelu, dodao je stručnjak.

pokvarena hrana
pokvarena hrana / Izvor: Shutterstock

Namirnice koje vam mogu izazvati trovanje hranom opasno po život

1. Sladoled

Kada pomislite na trovanje hranom, verovatno vam se javi slika nekog mesa.

Ali prema istraživanjima se ispostavilo da bi sladoled - naizgled bezopasna letnja poslastica - mogao biti jedan od najgorih pokvarenih namirnica.

Amren Bašir, predavač biomedicinskih nauka na Univerzitetu Aston u Birmingemu, rekla je: - Tokom leta, sve više ljudi kuva napolju na piknicima i roštilju, uklanjajući sigurnost koju kuhinja pruža – sudoper za pranje ruku, sterilizovane radne ploče za pripremu hrane, kuvanje kontrolisano termostatom i hlađenje za ubijanje bakterija.

- Uobičajeni sumnjivci na bakterije uključuju kampilobakter, salmonelu, E. coli i listeriju, od koje napreduju na toplijim letnjim temperaturama, uzrokujući skokove u broju prijavljenih slučajeva trovanja hranom.

2. Klice

Nekuvane i lagano kuvane klice su povezane sa više od 30 bakterijskih infekcija. Još 2014. godine, salmonela iz klica poslala je 19 ljudi u bolnicu u SAD.

Prema Agenciji za standarde hrane, sve vrste klica - uključujući lucerku, mung pasulj, detelinu i klice rotkvice - mogu širiti infekciju, koja je uzrokovana bakterijskom kontaminacijom njihovog semena.

3. Salata

Salata - posebno ona upakovana - predstavlja veliki rizik po zdravlje. 

Kada stajnjak iz obližnjeg hranilišta dospe u sistem za navodnjavanje zelene salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu završiti u vašoj salati.

Prema Secrets of iour Supermarket Food, na Kanalu 5, salata u vrećicama je sada drugi najveći uzrok e-coli.

Doktor Primrouz Friston, viši predavač kliničke mikrobiologije, rekao je u dokumentarcu o hrani: - Ono što se sada shvata jeste da postoji potencijalni rizik od infekcije povezan sa salatama u vrećicama.