Skip to main content
Mladež

KAD TREBA UKLONITI MLADEŽ? Doktorka Živković detaljno o malignim promenama na koži i "sumnjivim" mladežima

Foto: Profimedia
Na pitanja odgovara dr Sunčica Živković, specijalista dermatovenerologije.

Neznanje i neobaveštenost o razlikama između običnih mladeža i melanoma može izazvati dosta straha i nelagode, a tu je takođe i čitav niz drugih nedoumica koje neretko muče laike. Kako i koliko često treba kontrolisati svoju kožu? Da li su ljudi sa dosta mladeža u većoj opasnosti od obolenja? Šta činiti ukoliko se mladež slučajno mehanički ozledi? Kako izgleda procedura uklanjanja mladeža?

RAZLIKA U ODNOSU NA DRUGE MLADEŽE KOJE IMATE

Dr Sunčica Živković, specijalista dermatovenerologije objašnjava da maligna promena-melanom obično izgleda drugačije od ostalih mladeža na koži. Melanomi se odlikuju nepravilnim oblikom, nejasnom ivicom, različitim bojama (crna, siva, plava, crvena, bela), prečnika preko 5mm i stalnim menjanjem navedenih odlika. Alarmantni su melanomi koji brzo rastu iznad nivoa kože i mogu biti bez mrke pigmentacije (roze, crveni) što otežava pravovremeno prepoznavanje, upozorava dr Živković i naglašava da bi svaka osoba trebalo da detaljno pregleda svoju kožu (uz pomoć ogledala), kao i dostupne sluzokože, jednom mesečno.

Dr Sunčica Živković
Dr Sunčica Živković
Foto: DIVA MEDICAL

- Osobe sa velikim brojem mladeža mogu teže da uoče eventualnu malignu leziju. Mada kod jedne osobe benigni mladeži su obično građeni po istom obrascu, tako da se melanom izgledom i dermoskopski razlikuje od ostalih benignih promena. Promena mladeža nije uzrok maligne alteracije, kaže dr Živković.

KADA TREBA UKLONITI MLADEŽ?

Kada je reč o uklanjanju mladeža, dokorkin stav je jasan - mladeže koji menjaju izgled, rastu, menjaju boju, dobijaju nepravilan izgled, bole, svrbe, krvare ili jednostavno smetaju iz praktičnih ili estetskih razloga, potrebno je dermoskopski pregledati i pratiti, ili odmah ukloniti uz obaveznu patohistološku analizu. 

- Ukoliko je mladež često izložen povređivanju, može i treba da se ukloni, dodaje doktorka i ističe da mladeži koji su benigni,a uklanjaju se iz estetskih ili praktičnih razloga, ili zbog povređivanja, mogu se ukloniti radiotalasima uz obaveznu patohistološku analizu i prethodni dermoskopski pregled promene. Metoda je bezbolna, bez krvarenja i ožiljaka, uz lokalnu anesteziju, dok se sumnjive promene uklanjaju isključivo hirurškim putem.

KOLIKO TRAJE OPORAVAK?

Dr Živković objašnjava da oporavak zavisi od načina uklanjanja promene, kao i od mesta sa kog je promena uklonjena. Nakon same intervencije, pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

doktor pregleda mladež
Foto: Profimedia

- Oporavak zavisi od načina uklanjanja promene, kao i od mesta sa kog je promena uklonjena. Nakon same intervencije, pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

ČUVAJTE SE SUNCA I REDOVNO PREGLEDAJTE KOŽU!

Prevencija je zapravo i najbolje rešenje da uradimo sve što je u našoj moći da do bolesti ne dođe.

- Odlazak u solarijum kao i nekontrolisano osunčavanje, u svetu već odavno nisu trend. Osobe koje posećuju solarijum 3 puta češće oboljevaju od spinocelularnog karcinoma kože, i brže stare. Prevencija je zapravo i najbolje rešenje da uradimo sve što je u našoj moći da do bolesti ne dođe. Čuvati decu i odrasle od sunca, koristiti preparate sa visokim zaštitnim faktorom, izbegavati sunčanje sredinom dana kada je sunce najjače i pregledati svoju kožu redovno, kaže dr Živković.

Dr Sunčica Živković radi u ordinaciji DIVA MEDICAL, koja se nalazi u Ulici Prote Mateje 9 (Slavija), a više informacija o melanomima i drugim bolestima kože zainteresovani mogu dobiti i pozivom na telefon 011/2444676 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd