Sreda 06. dec 2023.
modrice

MODRICE, OTICANJE STOMAKA, TAMNA MOKRAĆA - Simptomi OZBILJNOG OBOLJENJA, odmah se obratite lekaru

Foto: Shutterstock
Bolesna jetra nastaje nagomilavanjem masti ili preteranim unosom alkohola!

Pravilno funkcionisanje jetre ključno je za celokupno zdravlje organizma. Jetra čisti krv metabolizirajući alkohol, lekove i razne otrovne supstance. Ona proizvodi esencijalne telesne proteine, uključujući one koji sprečavaju zgrušavanje krvi.

Omogućava snadbevanje krvi hranljivim supstancama i proteinima koji sprečavaju infekcije, a proizvodi i holesterol. Bolesti jetre su u stalnom porastu,  a simptomi koji ukazuju na problem su: umor, slabost, gubitak težine, gubitak apetita, mučninu, bolove u stomaku i žutilo kože i očiju.

Čeka ih VELIKA LJUBAV na JESEN - Ova ČETIRI horoskopska ZNAKA da se spreme za susret sa srodnom dušom

Čeka ih VELIKA LJUBAV na JESEN - Ova ČETIRI horoskopska ZNAKA da se spreme za susret sa srodnom dušom

Žene, POMOLITE SE DANAS - Blaga Marija donosi RADOST i mir svakoj koja postupi na ovaj način

Žene, POMOLITE SE DANAS - Blaga Marija donosi RADOST i mir svakoj koja postupi na ovaj način

Masna jetra je bolest se pojavljuje u dva glavna oblika. Nealkoholna masna bolest jetre je pojam za niz stanja uzrokovanih nakupljanjem masti u jetri. Takođe možete da dobijete alkoholnu bolest jetre, što je oštećenje jetre čiji je uzork prekomerni unos alkohola.

jetra
jetra
Foto: Profimedia

Simptomi koji ukazuju na ozbiljno oštećenje jetre su povraćanje krvi, lako stvaranje modrica, svrb kože i oticanje donjeg dela stomaka, taman, crn i katranast izmet i tamna mokraća, a oni zahtevaju hitnu lekarsku pomoć. I promene na koži ukazuju na probleme sa jetrom. 

- Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primer, to su estrogeni - ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni - objasnio je kardiolog German Gandelman.

Šta uništava jetru?

  • alkohol
  • lekovi
  • autoimune reakcije
  • virusne bolesti
  • masna hepatoza

leđa
leđa
Foto: Profimedia

Ako sumnjate da imate problem sa jetrom zakažite lekarski pregled, a promena režima života je ključna za regeneraciju. Ishranu treba obogatiti pasuljem, graškom, boranijom, kao i orašastim plodovima – orahom, lešnikom, bademom, semenkama susama, suncokreta i bundeve. Od mesa je najbolje konzumirati pileće i ćureće, bez kožice. Fizička aktivnost je jako važna.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd