Skip to main content
multiple skleroza

Pogađa ljude između 20 i 50 GODINA - Bolest koja počinje sa gubitkom vida i vrtoglavicom, može izazvati i paralizu

Foto: Shutterstock
Poznata je i kao "bolest mladih"!

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest centralnog nervnog sistema – mozga i kičmene moždine. Po svojoj prirodi veoma je kompleksno oboljenje. Kod multipla skleroze dolazi do izmenjenog mehanizma imunog odgovora na sopstvene delove nervnog tkiva. Imuni sistem stvara antitela protiv sopstvenog centralnog nervnog sistema usled čega dolazi do upale i oštećenja mijelinskog omotača nerava i gubitka strukture ili funkcije nervnih ćelija u različitim delovima mozga i kičmene moždine.

Mijelin je omotač nerava koji je odgovoran za prenošenje nervnih impulsa. Njegovim oštećenjem dolazi do neuroloških ispada koji se ispoljavaju na različite načine. Manifastacija bolesti ima mnogo različitih oblika. U zavisnosti od toga koji je deo mozga ili kičmene moždine oštećen, kod svakog pojedinca javljaju se drugačiji simptomi i tok bolesti.

Svaki dan jedete banane, a niste svesni ŠTA se sve NALAZI u njima - Sastojci zbog kojih ćete dobro razmisliti

Svaki dan jedete banane, a niste svesni ŠTA se sve NALAZI u njima - Sastojci zbog kojih ćete dobro razmisliti

Merkur je danas prešao u znak Ovna i donosi VELIKE PREOKRETE - Pročitajte kako će uticati na svaki znak

Merkur je danas prešao u znak Ovna i donosi VELIKE PREOKRETE - Pročitajte kako će uticati na svaki znak

Multipla skleroza simptomi

Neki od simptoma multiple skleroze su:

  • problemi sa vidom koji mogu dovesti i do potpunog gubitka vida,
  • narušena koordinacija pokreta koja može dovesti do paralize,
  • psihička izmenjenost, depresivna i anksiozna raspoloženja,
  • nemogućnost kontrole mokrenja,
  • s*ksulna disfunkcija,
  • oštećenje govora,
  • vrtoglavice,
  • nesanica…

Nažalost multipla skleroza nastaje kod mlađih osoba. Najčešće se javlja u životnoj dobi od 20 do 50 godine. To je čini posebno teškom naročito što nije moguće prognozirati kojim tokom će bolest dalje napredovati.

Postoji 4 tipa multiple skleroze. Kod pojedinih osoba tok bolesti se karakteriše fazama pogoršavanja i stabilizacije u toku koje bolest ne mora uticati u velikoj meri na životne funkcije. Kod drugih, bolest može biti agresivna i veoma brzo dovesti do pojave invalidnosti.

Uzrok nastanka multipla skleroze još uvek je nepoznat. Ohrabrujuće je da naučnici neumorno rade na istraživanjima i da je u neurologiji na ovom polju u poslednjih 30-ak godina došlo do veoma velikih otkrića i novih tretmana lečenja. Prvi lek je registrovan 1992. godine, a sada već postoje lekovi koji zaustavljaju bolest i do 70%

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd