Najbolja DOMAĆA ŠTRUDLA sa MAKOM - Bez čekanja, odmah se PEČE, a ukus vraća u DETINJSTVO
Štrudla sa makom je omiljeni dezert našeg detinjstva. Predivan sladak i blao kiselkast ukus maka i mekano testo je ono što ovaj kolač čini savršenim.
Štrudla sa makom je klasik koji mame svojim bogatim ukusom i mirisom, a što je najbolje, možete je pripremiti bez dugog čekanja da testo naraste. Ovaj recept će vas oduševiti brzinom i jednostavnošću pripreme, a rezultat će biti sočan i ukusan desert koji će oduševiti sve.
Sastojci
Za testo:
- 300 g brašna
- 150 g kisele pavlake
- 100 g maslaca (otopljenog)
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- 250 ml mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema
1. Priprema testa: U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kiselу pavlaku, otopljeni maslac i jaje. Umutite sve sastojke dok ne dobijete glatko testo. Ako je potrebno, dodajte malo brašna.
2. Priprema fila: U manjoj posudi zagrijte mleko i dodajte mleveni mak, šećer i vanilin šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini i mak ne upije mleko. Ostavite da se malo ohladi.
3. Razvijanje testa: Na pobrašnjenoj radnoj površini, razvucite testo u pravougaonik debljine oko 0.5 cm.
4. Filovanje: Ravnomerno rasporedite fil od maka po testu, ostavljajući malo prostora sa strane kako biste mogli da preklopite štrudlu.
5. Rolovanje: Počnite da uvijate testo od duže strane ka kraćoj, pazeći da fil ne iscuri. Čvrsto uvijenu štrudlu stavite u prethodno podmazan pleh.
6. Pečenje: Premažite štrudlu umućenim jajetom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
7. Hlađenje i serviranje: Kada je štrudla gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Služite je toplo ili hladno, posutu šećerom u prahu.
Ova brza štrudla sa makom je savršena za užinu, doručak ili desert. Priprema se lako i brzo, a rezultati će vas oduševiti bogatim ukusom koji će svi obožavati! Uživajte u svom domaćem specijalitetu!