Napitak od SREMUŠA uklanja sve otrove - Prolećna bomba za imunitet, sprečava upale
Možete je pronaći u gotovo svakoj šumi tokom proleća, idealna je za salatu, a postoji i recept za melem
Svi ljubitelji belog luka oduševiće se sa sremušom, koji ima dosta jači miris od svog pitomog rođaka. Reč je o samonikloj biljci, koja raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine.
Poznat je i pod imenima divlji luk, šumski luk ili medveđi luk. Naziv medveđi luk dobio je kao istinska proletnja poslastica medvedima koji se bude iz zimskog sna.
Lekovitost sremuša
Budući da raste s početka proleća, sremuš je kao stvoren za prolećno čišćenje organizma. Danas mu mnogi daju prednost nad belim lukom, jer raste samoniklo, nije onečišćen, a i lekovitiji je od pitomog rođaka.
Sremuš sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Konzumiranje sveže biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih sudova, creva i želudca te ih izbacuje iz tela.
U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL holesterola. Sremuš je podcenjeno, ali delotvorno sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska.
Kura ovog luka odmara jetru od lekova i na dva do tri meseca stabilizuje krvni pritisak. Lekoviti delovi biljke su mladi proletnji listovi koji se beru u aprilu i maju, a podzemne lukovice koje se skupljaju u letnim i jesenjim mesecima.
Možete iskopati cele biljčice i posaditi ih u svom dvorištu, nakon čega ne zahtevaju nikakvu brigu.
Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:
Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan ili ga sipajte u jogurt ili vodu, a najbolje je da ga jedete kao salatu dok je svež.
Melem je za pluća, pomaže kod bronhitisa, a evo kako da ga pripremite u ovom slučaju!
10 listova sremuša kuvajte 5 minuta u 250 ml belog vina, pa procedite tečnost. Dodajte kašiku meda, promešajte. Ostavite da se ohladi, pa dobijeno vino pijte postepeno u gutljajima tokom dana pre jela. Ovaj tretman se primenjuje 10 dana.
Napomena: Iako prirodni pripravci poput napitaka od sremuša mogu pružiti podršku u očuvanju zdravlja, važno je naglasiti da ovi melemi i narodni lekovi nisu zamena za stručno medicinsko mišljenje. Pre upotrebe bilo kakvih biljnih preparata ili prirodnih napitaka, savetuje se konsultacija sa lekarom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lekove. Samostalno lečenje bez odgovarajuće medicinske procene može dovesti do neželjenih posledica. Važno je uvek pridržavati se saveta stručnjaka i koristiti prirodne lekove kao dodatak, a ne kao zamenu za profesionalnu terapiju.