scattered clouds
10°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NE GREŠITE VIŠE! Evo koje BRAŠNO se koristi za HLEB, a koje za POSLASTICE!

28.12.2018. 17:08
Piše:
Srbija Danas
Baka mesi testo
Baka mesi testo / Izvor: Profimedia
Izbećićete mnoge kulinarske katastrofe!

Kada da upotrebite oštro, a kada meko brašno nije pitanje koje muči početnike u kuhinji, već i oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu. Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je zaista važno koristiti određenu vrstu brašna kako biste izbegli propastu u kuhinji i da bi konačni rezultat bio savršen.

ŽELITE ZADNJICU U KOJU ĆE SVI GLEDATI? Ove VEŽBE vam garantuju NAJBRŽE REZULTATE ikada!

brašno
brašno / Izvor: Profimedia

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje uopšteno delimo na glatko i oštro, a dobijaju se finim mlevenjem pšenice. Svakako treba napomenuti da je lišeno većeg dela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

A NISU KUKOVI: PAŽNJA! Salo na OVOM delu tela je NAJOPASNIJE - uzrok raznih bolesti!

Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se recimo za razvučeno testo poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje…

Ovo dajete DETETU svaki dan, a MOŽE ostaviti ozbiljne POSLEDICE na ZDRAVLJE!

Oštro brašno:

Kolači od dizanog testa

  • Njoke
  • Uštipci
  • Pohovanje
  • Keks
  • Palačinke
  • Koristi se za prhke kolače
  • Biskvite
  • Kuvano testo (za princes krofne, profiterole, eklere)
  • Zgušnjavanje jela i sosova

brašno
brašno / Izvor: Profimedia

Meko brašno:

Hleb

  • Peciva
  • Savijače
  • Krofne
  • Testenine
  • Mafini

Naravno, ovo su sve smernice, a strogih pravila nema pa neko više voli da peče biskvite s glatkim brašnom, iako se preporučuje oštro, jer je biskvit s mekim brašnom manje suv, ali opet postoji opasnost da splasne.

POČNITE ODMAH: Saveti za NOVOGODIŠNJI detoks od kojeg ćete ZABLISTATI, a tu je i IZNENAĐENJE za kraj!

Koplja se uvek lome i oko palačinki, a dok se jedni zaklinju u upotrebu mekog, drugi ih uvek pripremaju s oštrim brašnom.

Međutim, ukoliko ni sami niste sigurni koje brašno da upotrebite, uvek možete da pribegnete kompromisnom rešenju i da pomešate meko i oštro brašno u jednakoj količini.

 

Piše:
Srbija Danas
28.12.2018. 17:08