Skip to main content
devojka jede čokoladu

NE PANIČITE, NIJE ODMAH TRUDNOĆA: Mogući razlozi zbog kojih vam kasni mensturacija

Foto: Profimedia
Obratite pažnju...

Menstrualni ciklus je kod svake žene drugačiji. Međutim, jeste li znali da neke svakodnevne navike značajno utiču na naše telo i mogu izazvati velike promene koje se odražavaju na našu menstruaciji?

UMOR, SUVA KOŽA, ZATVOR: Ovo su sigurni znaci da vašem telu nedostaje VODE

1. Stres

Na kašnjenje menstruacije mogu uticati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.
Naime, stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može postati neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Baš nikada ne smete da pipate rukama OVE DELOVE tela, a sigurni smo da bar 2 dirate stalno!

Žena pod stresom
Foto: Profimedia

2. Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog jet laga – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.
Takve promene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

Jeziva dijeta koja POLAKO VODI do smrti: Da li ste čule za "USPAVANU LEPOTICU"?

3. Premalo sna

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor, i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne rutine i pokušati telu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
17 Beograd