Petak 08. dec 2023.
koža

STRUČNJAK UPOZORAVA - Na OSAM načina UNIŠTAVATE KOŽU tokom zime, navike koje je oštećuju

Foto: Shutterstock
Na ovaj način gubi elatičnost i ostaje dehidrirana!

Izloženost hladnom i vetrovitom vazduhu dehidrira kožu, a izloženost unutrašnjem grejanjem u toku zime često čini našu kožu suvom i perutavom sa pojavom svraba.

Hladno vreme i suvoća koža mogu da izazovu stanja uključujući kserozu (suvu kožu), ekcem, herpes, a čak mogu dovesti do stvaranja pega.

Kako do zimskog sjaja?

Medicinska sestra, stručnjak za negu kože Lea Tarner, kaže da je sve u preduzimanju mera predostrožnosti da zaštitite svoju kožu od oštrine zime, i navodi:

 - Koža je naš najveći organ i štiti nas od spoljašnjeg sveta, tako da ne čudi zašto je prva na udaru kada dođe zima. Što više održavamo našu kožu da ostane zdrava i hidrirana, to ona može bolje da obavlja svoje osnovne funkcije.

Kako IZGUBITI VIŠAK KILOGRAMA u TRI jednostavna KORAKA - Poslednji korak bi vas mogao veoma iznenaditi!

Kako IZGUBITI VIŠAK KILOGRAMA u TRI jednostavna KORAKA - Poslednji korak bi vas mogao veoma iznenaditi!

UPOZORENJE - ODMAH PRESTANITE! Doktorka savetuje, nemojte primenjivati ovaj recept sa belim lukom

UPOZORENJE - ODMAH PRESTANITE! Doktorka savetuje, nemojte primenjivati ovaj recept sa belim lukom

- Možda to ne shvatate, ali naša koža štiti telo od virusa i bakterija, održava nas toplim, štiti od ultraljubičastih zraka i oštećenja ćelija i pomaže nam da reagujemo na spolajšnje opasnosti kao što su ekstremno niska ili visoka temperatura i bol. U toku zimskog perioda je ključno da kožu dodatno zaštitimo - objasnila je Lea.

Osam ključnih načina da zaštitite kožu u toku zime

1. Ne preterujte sa čišćenjem kože

Čišćenje kože je važno za našu opštu higijenu i držanje bakterija na odstojanju, ali prekomerno čišćenje nam može doneti više štete nego koristi, posebno zimi.

Previše čišćenja jakim sapunima zapravo uklanja prirodnu vlagu naše kože, ostavljajući je izloženom hladnom vremenu sa malo prirodne zaštite. Savetuje se korišćenje kremastih sredstava za čišćenje bez sapuna koji neće ukloniti prirodnu zaštitnu barijeru kože.

2. Svakodnevno koristite SPF hidratantnu kremu

Obavezno koristite hidratantnu kremu sa SPF-om svaki dan zato što i u toku zime moramo da zaštitimo kožu od UV zraka.

Svakodnevno negovanje sa dodatnom vlagom u vidu krema, pomaže koži da se izbori protiv suvoće i da izgradi jaču zaštitnu barijeru. Takođe, preporučuje se da u toku zime koristite bogatiju, gušću hidratantnu kremu.

devojka
devojka
Foto: Profimedia

3. Koristitie suplemente

Suplementi su odličan način podrške vašem opštem zdravlju i blagostanju, a kada podržavamo naše zdravlje i imunitet, podržavamo i našu kožu. Kada smo zdravi iznutra, to utiče na izgled i stanje naše kože spolja.

U zimskim mesecima naša prirodna proizvodnja vitamina D se smanjuje jer smo manje izloženi suncu zahvaljujući kraćim danima i manje snažnim UV zracima. S toga u vašu svakodnevnu ishranu uvedite redovno korišćenje dodataka ishrani u vidu Vitamina D.

4. Hidratacija je ključna

Svi znamo koliko je važno piti dovoljno vode, ali tokom zime može biti teže održati nivo hidratacije jer često ne osećamo toliko žeđ kada je napolju hladno.

Našem telu je potrebno ista količina tečnosti zimi, kao i leti, kako bi efikasno funkcionisalo, a naša koža se mora dobiti unutrašnju hidrataciju kako bi bila zdrava i dobro hidratizovana.

Pokušajte da pijete vodu redovno - ciljajući na osam čaša dnevno, a možete piti i tople biljne čajeve ili toplu vodu sa kriškom limuna ili pomorandže.

voda
voda
Foto: Profimedia

5. Ne zaboravite na negu usana

Usne su deo kože koja čini naše lice i može biti jedan od prvih delova tela koje pati od suvoće zimi jer je to područje koje je često vlažno.

Balzam za usne je jedan od osnovnih sredstava za zimsku negu kože i savetuje se da ga koristite svakodnevno - bilo da su vam usne suve ili ne. Stavljanje zaštitnog sloja balzama za usne pre nego što izađete iz kuće pomaže u sprečavanju isušivanja kože na usnama i štiti nas od herpesa, bolova i infekcija.

6. Izbegavajte kupanje i tuširanje previše toplom vodom

Koliko je primamljivo pojačati toplotu u kadi ili tušu kada je napolju hladno? Iako se može osećati lepo, topla voda može napraviti štetu prirodnoj barijeri kože i dovesti do perutanja i svraba kože, te do pojave ekcema.

Hladnija voda je jednako efikasna, kao i topla voda, u uklanjanju mikroba i mnogo manje iritira kožu, pa malo smanjite temperaturu i ne provodite duže u toploj vodi nego što je potrebno.

Ukoliko koža pocrveni prilikom kupanja, znak je da smanjte temperaturu vode.

kupanje
kupanje
Foto: Profimedia

7. San za lepotu

Nakon dugog dana, san je vreme kada se koža oporavlja i odmara.

Dok spavamo, naša koža obnavlja zalihe kolagena i popravlja sva oštećenja, tako da je tokom zime ključno da podstaknemo ovaj proces tako što ćemo obezbediti punih sedam do devet sati noću.

8. Hranite se izbalansirano

Uravnotežena ishrana je ključna za naše zdravlje, a to uključuje i izgled i stanje naše kože.

Hranljivi sastojci koje dobijamo iz hrane utiči na našu kožu, pa je važno da ih redovno konzumiramo. Savetuje se da tokom zime ishrana bude obogaćena povrćem u što većoj količini.

 

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd