Skip to main content
devojka

Primetite ih NA VREME - Šest NEOBIČNIH simptoma koji otkrivaju rak dojke

Foto: Profimedia
Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, javite se svom lekaru.

Rak dojke je prekomerni rast ćelija dojke, koji pogađa žene više od bilo koje druge vrste raka i može se dijagnostikovati ženama bilo kog uzrasta.

Iako je važno redovno redovno proveravati pojavu uobičajenih znakova upozorenja, otkrivanje drugih neuobičajeni simptoma raka dojke mogu pomoći da se on na vreme identifikuje i leči. Evo šta treba da znate.

Neuobičajeni simptomi raka dojke

Nedavno je jedna mlada žena hrabro otkrila sve na društvenim mrežama kako bi istakla otkrivanje raka dojke. Sve je počelo kada joj se na grudima pojavila rupica. Otišla je kod svog lekara koji ju je poslao u centar za rak dojke.

Nakon toga, lekari su joj dijagnostikovali rak. Kao i mnoge žene, znala je za uobičajene znake raka dojke kao što su kvržice na dojkama. Međutim, nije imala pojma da se i rupice smatraju znakom upozorenja. Mnogima nisu poznati manje uobičajeni simptomi raka dojke kao što su rupice i iscedak iz bradavica, a evo još nekih neuobičajenih simptoma koje treba proveriti:

  • Nabiranje kože grudi
  • Iscedak iz bradavica
  • Oticanje, crvenilo ili promena boje dojke
  • Promena veličine ili oblika
  • Svrab, perutanje ili osip na bradavici
  • Bol u grudima nakon menopauze
Švedski kardiolog otkriva 4 načina da smanjite povišen krvni pritisak bez upotrebe lekova

Švedski kardiolog otkriva 4 načina da smanjite povišen krvni pritisak bez upotrebe lekova

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

Nabiranje kože grudi

Nabiranje kože na grudima se ogleda u udubljenjima koje se pojavljuje kada podignete ruke, a povlači se kada spustite ruke nazad. Da biste proverili da li postoje neuobičajeni simptomi raka dojke kao što je ovaj, stanite ispred ogledala, zatim podignite ruke iznad glave i potražite udubljenja. Ako ga pronađete, to ne mora da znači da imate rak dojke. Vaš ginekolog može utvrditi da li su udubljenja jedan od ranih znakova raka dojke.

Iscedak iz bradavica

Ako iz bradavice poteče bistar iscedak ili krv, zakažite pregled kod svog doktora. Iako je malo verovatan simptom, ovo može biti znak raka dojke.

Oticanje, crvenilo ili promena boje dojke

Takođe poznat kao inflamatorni rak dojke, ovaj neuobičajeni tip raka se brzo razvija, čineći dojku otečenom i upaljenom, a mnogi ga mešaju sa infekcijom kože. Ako primetite ovaj simptom, odmah se obratite svom lekaru. Onkolozi smatraju da ova vrsta raka lako može da napreduje zbog brzog razvoja.

doktorka
doktorka
Foto: Profimedia

Promene u veličini grudi

Promene u veličini grudi mogu biti prirodne, međutim to takođe može biti jedan od ranih znakova raka dojke, a inflamatorni rak dojke može izazvati oticanje grudi. Iako su neravne grudi prirodne, različita veličina koja se brzo razvija trebalo bi da bude znak upozorenja.

Svrab, perutanje ili osip na bradavici

Bradavica koja svrbi može imati mnogo uzroka kao što je ekcem. Međutim, to takođe može biti još jedan znak neuobičajenih simptoma raka dojke.

Bol u grudima nakon menopauze

Iako veoma retko, bol u grudima nakon menopauze može biti jedan od ranih znakova raka dojke. Međutim, samo 2-7% žena ovo doživljava. Ako imate bol u grudima, obratite se svom lekaru kako biste utvrdili zbog čega dolazi do bola.

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, odmah zakažite pregled kod svog ginekologa. Milioni žena danas preživljavaju rak dojke zahvaljujući ranom otkrivanju i poboljšanjima u testiranju i lečenju.

 

Community Verified icon
Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd