Skip to main content
Žena pere suđe

NISTE NI SVESNI DA OVAKO UNOSITE BAKTERIJE U ORGANIZAM: Odmah prekinite da spremate hranu na ove načine!

Foto: Profimedia
Greške se prave u svakom delu spremanja

Prilikom spremanja jela postoji nekoliko koraka kojim direktno unosite bakterije u svoj organizam.

Znate li ŠTA UNOSITE u ORGANIZAM kada jedete SUPICU iz KESICE - Sastav ovog brzog jela vam se neće dopasti

Znate li ŠTA UNOSITE u ORGANIZAM kada jedete SUPICU iz KESICE - Sastav ovog brzog jela vam se neće dopasti

Brusnica IDEALNA za DIJABETIČARE, sprečava INFEKCIJE mokraćnih kanala, čuva srce - Ovako se priprema ČAJ

Brusnica IDEALNA za DIJABETIČARE, sprečava INFEKCIJE mokraćnih kanala, čuva srce - Ovako se priprema ČAJ

DA PUCAŠ OD ZDRAVLJA - Kaša koja je odlična za krvnu sliku i probavu, idealna je u dijetama

DA PUCAŠ OD ZDRAVLJA - Kaša koja je odlična za krvnu sliku i probavu, idealna je u dijetama

Greške se prave u svakom delu, od odmrzavanja hrane, preko seckanja, kuvanja itd. Zato dobro obratite pažnju i promenite ove navike.

Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama

Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili činije. Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuvano, a to važi i za morske plodove ili živinu.

Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči

Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, činiji sa hladnom vodom ili u mikrotalasnoj.

Pranje mesa

Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

Meso
Meso
Foto: Profimedia

Hlađenje hrane pre odlaganja

Mnogi su uvereni da je hranu pre odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne sme da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

Jela koja sadrže sirova jaja

Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini

Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

teflon
Foto: Profimedia

Nedovoljno termički obrađeno meso

Dok niko ne želi da mu se servira previše suvo meso, nedovoljno pečeno ili kuvano meso u sebi može da, još uvijek, sadrži opasne bakterije. “Krvavi biftek” ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuvano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost

Ako ste među onima koji probaju mleko kako bi se uverili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mleka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posledice.

Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za sečenje

Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće pre upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi sa voća mogu da se premeste na radne površine i zaraze delove isečenog voća ili povrća.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd