light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NUTRICIONISTA OTKRIVA NAJBOLJE NAMIRNICE ZA JESEN: Jedite ih svakog dana, štite od prehlade, gripa i kao prevencija kod BROJNIH BOLESTI

06.10.2022. 08:55
Piše:
Srbija Danas/J.Šipčić
hrana
hrana / Izvor: Foto: Shutterstock

Ovo su sezonske namirnice koje će poboljšati vaš imunitet!

Svaki deo godine nam donosi nove namirnice na trpezu. Tako i jesen.

A zajedno sa hladnijim danima, uglavnom nam stižu i češće prehlade. Dobra vest je da postoji dosta zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Nutricionista i fitnes trener Ivana Šarčević istakla je da je ključ dobrog zdravlja-raznovrsnost u ishrani.

I shodno tome ubacite ove sjajne namirnice u svoju svakodnevnu ishranu.

"JEDNA POMORANDŽA I LITAR ČAJA OD PETELJKI TREŠNJE" Srpska pevačica otkrila kako ČISTI TELO od toksina

"JEDNA POMORANDŽA I LITAR ČAJA OD PETELJKI TREŠNJE" Srpska pevačica otkrila kako ČISTI TELO od toksina

REŠITE SE GLAVOBOLJE BEZ TABLETA: Ova obloga uklanja bolove u ROKU OD 5 MINUTA, a evo kako

REŠITE SE GLAVOBOLJE BEZ TABLETA: Ova obloga uklanja bolove u ROKU OD 5 MINUTA, a evo kako

BUNDEVA

Bundeva je namirnica bogata beta-karotenom. Beta-karoten joj daje tu prepoznatljivu i specifičnu boju i snažan je antioksidant.

Namirnice bogate beta-karotenom su sjajna prevencija za neke vrste raka, štite od astme i srčanih bolesti.

Bundeva takođe sadrži i dosta vlakana, koja su važna za zdravlje creva.

sok od bundeve
sok od bundeve / Izvor: Profimedia

JABUKA

Jabuke sadrže dosta vlakana, čak četiri grama po porciji.

Ishrana bogata vlaknima povezana je sa nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Koža jabuka bogata je polifenolima i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa, koji je povezan sa mnogim hroničnim bolestima.

CIMET

Cimet je sjajan začin koji vašim jelima daje divnu aromu.

Neka istraživanja su sugerisala da jedinjenja u cimetu imaju antioksidativna, antiinflamatorna, antidijabetička i antimikrobna svojstva i da mogu da ponude zaštitu od raka i kardiovaskularnih bolesti, između ostalih stanja.

cimet
cimet / Izvor: Profimedia

KESTEN

Kesten, za razliku od ostalih orašastih plodova i semenki, ima relativno malo kalorija i masti. Bez obzira na to, kestenje je bogat izvor minerala, vitamina i fitonutrijenata koji imaju velike koristi za zdravlje.

Kesten , baš kao i lešnici i bademi, itd. je hrana bez gluten.

Odličan je izvor minerala, mononezasićenih masnih kiselina,I bogat je vitaminima B kompleksa.

CVEKLA

Cvekla usled bogatih nutritivnih svojstava koje sadrži, dobra je u regulisanju krvnog pritiska, koristi se za prevenciju raka, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava otpornost organizma i jača libido. Takođe je odlična za prevenciju mišićne degeneracije, poboljšava cirkulaciju, ojačava kolagen kože, dobra je za prevenciju katarakte, izgrađuje imunitet i leči respiratorne probleme. Ovi benefiti cvekle postoje zahvaljujući visokoj koncentraciji nutritijenata, vitamina i minerala.

Skoro da ne postoji mineral koji cvekla ne sadrži, tako da je odličan prirodni lek za imunitet.

RECEPT: Proteinske štangle sa cveklom

-100gr sveže cvekle
- 2 kašike limunovog soka
- 50gr mlevenog sirovog lešnika
- 50gr samlevenih ovsenih pahuljica
- 50gr integralnog mlevenog keksa
- 60gr proteina ukus čoko-lešnik

Cveklu oljuštite, potom u secku usitnite do guste struktrure.

Dodati limun, mlevene lešnike, ovsene, keks i na kraju protein. Sve umesiti i mokrim rukama formirati oblike (možete štanglice, kuglice, šta vam volja…)
Poredjati na pek papir ili providnu foliju i odložiti u frižider na sat vremena.

Za preliv:
-100gr crne čokolade
- kašika kokosovog ulja
Otopiti na pari.

Kad su se stegle štanglice uvaljati u čokoladu.

Ako želite da imate dobar imunitet, svoje navike treba da menjate u skladu sa godišnjim dobima.

Pored ovih namirnica tu su nam I lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, repa.

Bogate su hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B.

Sve nam to pomaže u zaštiti našeg tela od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, a mi možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama u ovom jesenjem periodu kada pojačano vladaju virusi, zaključila je Ivana Šarčević.