Skip to main content
jetra

BOL U PREDELU JETRE: Ako HRONIČNO patite od napetosti u STOMAKU, imate PREDISPOZICIJE za ovu BOLEST

Foto: Shutterstock
Ne smete ignorisati niti jedan simptom!

Mnogi ne znaju da je jetra veoma važan organ u ljudskom telu. Odgovorna je za pokretanje glavnih metaboličkih funkcija u organizmu kao što je čuvanje glikogena u cilju njegovog korišćenja kad to bude neophodno.

Takođe, jetra služi i kao filter za razne toksine i stvara esencijalne hormone. Kao i kod svakog drugog organa u telu, i rad jetre može biti poremećen zbog pojave nekog oštećenja ili poremećaja.

Kao jedan od znakova jeste osećaj bola u jetri. Ako ste sigurni da je izvor bolova koje osećate upravo jetra, nikako ih ne smete ignorisati. Trebalo bi istog trenutka da zakažete pregled kod lekara.

NA SVADBU U LONCU - Mladenci zbog poplava u posudi za kuvanje na venčanje, mladoženjin otac DOPLIVAO do sale (VIDEO)

NA SVADBU U LONCU - Mladenci zbog poplava u posudi za kuvanje na venčanje, mladoženjin otac DOPLIVAO do sale (VIDEO)

ZABORAVITE NA SKUPE SIRUPE: Ovaj napitak je melem za KAŠALJ, PLUĆA I ZAPUŠENE SINUSE

ZABORAVITE NA SKUPE SIRUPE: Ovaj napitak je melem za KAŠALJ, PLUĆA I ZAPUŠENE SINUSE

TAJNA USPEŠNOG BRAKA: Uz ova ČETIRI koraka vi i vaš partner ćete imati ODNOS IZ SNOVA

TAJNA USPEŠNOG BRAKA: Uz ova ČETIRI koraka vi i vaš partner ćete imati ODNOS IZ SNOVA

Hepatitis A je akutno zapaljenje jetre prouzrokovano hepatitis A virusom. Pripada grupi crevnih zaraznih bolesti. Najčešće se radi o blagoj bolesti koja ne ostavlja posledice niti hronično nosilaštvo virusa.

Osetljivost prema hepatitis A virusu je opšta. Oboljevaju osobe oba pola, svih rasa i svih dobnih grupa. U našim uslovima infekcije se češće javljaju kod dece i često su asimptomatske. Manifestna bolest ili asimptomatske infekcije ostavljaju solidan i doživotan imunitet.

Kako se ispoljava hepatitis A?

Bolest počinje opštim simptomima: zamor, malaksalost, glavobolja i povišena telesna temperatura. Pored ovih simptoma, javljaju se simptomi i od strane probavnog trakta: gubitak apetita, muka, nagon na povraćanje. Pacijenti primećuju da je mokraća tamnija, a stolica svetlija.

jetra
jetra
Foto: Shutterstock

Posle toga se javlja žutica (ikterus) vidljiva na beonjačama, koži i sluzokožama. Ovaj najkarakterističniji znak, po kome je oboljenje i dobilo ime (žutica) se ne mora ispoljiti. To su tzv anikterni oblici bolesti. Infekcija ovim virusom može proći bez pojave bilo kakvih simptoma. To su asimptomatske infekcije.

Blagi oblici i asimptomatske infekcije su naročito česti u dečjem uzrastu. Hepatitis A, za razliku od nekih drugih virusnih hepatitisa (hepatitis B, hepatitis C) je najčešće blago obolenje koje nikada ne ostavlja trajne posledice. Simptomatska ili asimptomatska infekcija ostavlja dugotrajan imunitet.

Od hepatitisa A jedna osoba u principu ne može da oboli dva puta. Ukoliko u toku života ponovo oboli od žutice, ona je najčešće prouzrokovana nekim drugim virusom hepatitisa (najčešće hepatitisom B ili C). Zahvaljujući stečenom imunitetu u mlađem uzrastu, starije osobe ređe obolevaju od hepatitisa A.

Kako nastaje infekcija hepatitis A virusom? 

Najvažnije ulazno mesto za hepatitis A virus su usta. Iz probavnog trakta, putem krvi, virus dolazi do jetre gde izaziva oštećenje jetrinih ćelija.

Vremenski period od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma bolesti je period inkubacije. Iznosi od 15-45 dana, najčešće oko mesec dana. Već u ovom periodu počinje izlučivanje virusa stolicom a najintenzivnije je krajem inkubacionog perioda. Pošto se izlučuje stolicom (fecesom), a najčešće unosi preko usta (oris), hepatitis A pripada fekalno-oralnim infekcijama.

Kada je osoba sa hepatitisom A zarazna?

Izlučivanje virusa počinje pre pojave prvih simptoma bolesti, u inkubacionom periodu. Najintenzivnije je krajem inkubacije. Sa pojavom žutice, infektivnost naglo opada, tako da krajem treće nedjelje pacijent praktično više nije zarazan.

hepatitis a
hepatitis a
Foto: Shutterstock

Virus izlučuju i oboljele i asimptomatski inficirane osobe (one koje nemaju simptome bolesti). Ovi drugi su daleko značajniji za mogućnost širenja infekcije, pošto su u epidemiji hepatitisa A brojniji a klinički su neprepoznatljivi.

Kako se oboljenje prenosi? 

Otpornost virusa omogućuje njegovo dugo preživljavanje u spoljnoj sredini. Širi se kontaktom, kontaminiranom vodom ili hranom. Najznačajniji put širenja je kontaktni. 

Najčešće se ostvaruje u porodicama, predškolskim i školskim kolektivima i institucijama za zbrinjavanje djece i starih lica.

S*ksualni partneri osoba inficiranih (manifestno ili asimptomatski) hepatitis A virusom su u većem riziku od infekcije (oralni i analni s*ksualni odnos). Više epidemija hepatitisa A dokumentovano je u SAD i zemljama Zapadne Evrope među gej populacijom.

Kako se bolest može sprečiti? 

Osnovni pravci prevencije hepatitisa A, kao i drugih crevnih infekcija, usmereni su ka podizanju lične i opšte higijene, obezbeđenju higijenski ispravne vode za piće, higijenskoj proizvodnji i prometu životnih namirnica i higijenskoj dispoziciji otpadnih materija.

Kako je kontaktni put širenja najčešći, prioritet ima lična i opšta higijena: pranje ruku, održavanje higijene sanitarnih uređaja, radnog i životnog prostora

Da li postoji terapija? 

Kao i kod većine virusnih oboljenja i ovde nema specifične terapije. Primenjuje se simptomatska terapija: mirovanje i dijetetski režim-hrana sa više ugljenih hidrata i belančevina a manje masti. Značajno istaći da postoji najmanje 6 vrsta hepatitisa različitog toka, prognoze i ishoda.

U ovoj grupi oboljenja, hepatitis A je najblaže: obično nema težak tok, najčešće ima povoljan ishod i nikad ne ostavlja trajne posljedice i hronično nosilaštvo virusa.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd