Ponedeljak 26. feb 2024.
jesen

OJAČAJ ORGANIZAM! Par saveta za DETOKS koji će ti pomoći da se pripremiš za hladnije dane koji dolaze

Foto: Shutterstock
Imunitet je prva stavka, a ove navike sigurno pomažu da se osećaš bolje!

Jesen je lepa na svoj način, ali retko imamo priliku da u njoj uživamo upravo zbog raznih virusa, prehlada ili malaksalosti koji zahvati veći deo populacije, a sada je situacija još teža zbog koronavirusa.

Ukoliko niste među srećnicima, koji nemaju ovih problema, jer imaju jak imunitet, savetujemo vam da povremeno napravite detoks pauzu od raznih namirnica koje svakodnevno konzumirate, a koje mogu usporiti vaš imuniloški sistem. Pokušajte da kafu svedete na dve šoljice dnevno, umesto nje pijte čajeve i vodu, slatkiše preskočite, a isto važi i za previše začinjenu i masnu hranu.

STIŽE JESEN! Evo šta da JEDETE tokom SEPTEMBRA da biste ojačali IMUNITET i pripremili telo za hladnije dane

STIŽE JESEN! Evo šta da JEDETE tokom SEPTEMBRA da biste ojačali IMUNITET i pripremili telo za hladnije dane

Ovo su NORMALNE VREDNOSTI LEUKOCITA i eritrocita - Evo kako da pravilno tumačite nalaz krvne slike

Ovo su NORMALNE VREDNOSTI LEUKOCITA i eritrocita - Evo kako da pravilno tumačite nalaz krvne slike

Jogurt za dobre bakterije

O tome koliko je jogurt zdrav, već smo pisali, a sada vam dajemo recept za detoks na bazi jogurta.

doručak
doručak
Foto: Shutterstock

Za sastojke će vam biti potrebna:

  • jedna šolja jogurta,
  • iseckana banana,
  • jedna šolja lisnatog kelja,
  • jedna kašika meda

Ovaj smuti je odličan za početak dana, zasitiće vas, dati energiju i podstaći metabolizam, a nakon čaše ovog napitka nećete osećati glad.

Voda, čaj i topla limunada

Suština detoksa je i da se vaše telo opusti, a sa njim i misli. Dakle, ne morate biti striktni i previše strogi prema sebi. Ukoliko budete previše striktni, to će dovesti do stresa koji vam nije potreban.

Preporuka je da dnevno pijete do dve litre vode, a tu količinu možete i umanjiti ukoliko ste pili čaj. Svaki dan započnite sa čašom mlake vode u koju ste nacedili limun.

limunada
limunada
Foto: Shutterstock

Krenite u saunu

U toku leta to je nemoguća misija za neke, ali sada je pravo vreme, da krenete u saunu. Sat vremena gde ćete znojenjem izbaciti sve toksine, na vrlo jednostavan način – sedeći, najviše doprinosite detoksikaciji.

Savet plus je da spojite saunu sa bazenom, topla sauna i hladnija voda u bazenu će podstaći cirkulaciju, bitnu za zimu koja je pred nama, a to će uticati da koža zablistata. Takođe ovo je odličan lek za proširene i izražene vene.

Pokrenite se!

Ne morate da krenete u teretanu ili da trčite dok vas glava ne zaboli, jer kada sebi namećemo teške fizičke napore, brzo se od toga zamorimo i odustanemo. Dovoljno je da za početak prošetate bar pola sata dnevno i protegnete se dobro kada ustanete ujutru.

U ishranu uvrstite neke od namirnica koje su prirodni antibiotici: beli luk, crni luk, zeleni čaj koji detoksikuje, ljute papričice u manjoj količini, đumbir i kurkuma koja čisti organizam.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd