clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OPREZNO DA SE NE OTRUJETE: Nutricionista otkriva koliko dugo smete da jedete jaja posle Uskrsa - VIŠE OD OVOLIKO NE SMETE POJESTI TOKOM DANA

20.04.2022. 19:57
Piše:
Srbija Danas/J.Šipčić
jaja uskrs
jaja uskrs / Izvor: Foto: Profimedia, Instagram printscreen/maximumhealthyfood
Kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža.

Stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža - osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu.

Koliko dugo nakon Uskrsa Vam se jaja povlače po stolu i služe kao glavni ukras? Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.

Prolećni umor ili postkovid sindrom mogu izazvati OZBILJNE POSLEDICE na organizam! Ne zanemarujte simptome - OBAVEZNO SE OBRATITE LEKARU

Prolećni umor ili postkovid sindrom mogu izazvati OZBILJNE POSLEDICE na organizam! Ne zanemarujte simptome - OBAVEZNO SE OBRATITE LEKARU

IME KOJE DONOSI SREĆU: Ako hoćete da vaše dete bude uspešno, neka se OVAKO zove

IME KOJE DONOSI SREĆU: Ako hoćete da vaše dete bude uspešno, neka se OVAKO zove

Sa nutricionistom i fitnes trenerom Ivanom Šarčević pričali smo o ishrani nakon uskršnjeg posta, koliko jaja dnevno da jedemo za praznike, kao i koliko dugo jaja mogu da stoje nakon Uskrsa.

- Osnova ishrane tokom posta su žitarice, voće, povrće, riba i biljne masnoće. To znači da se tokom posta organizam navikao na hranu koja je manje masna i začinjena , takodje I manje zahtevna za procese varenja ili ono što često nazivamo “lakšom” hranom. Ljudi koji poste na vodi isključuju iz ishrane i sve vrste biljnih masti, tako da je njihova ishrana još specifičnija.

Kako se veliki post završava I dolazi nam veliki praznik, treba obratiti pažnju da praznični ručak bude umeren. Da se ne pretera odmah sa hranom. Organizmu je potrebno neko vreme da se prilagodi na promenu u ishrani. Samim tim mrsnu hranu treba postepeno uvoditi. Najbolje je da u ishrani, u prvim danima po okončanju posta, dominantna hrana životinjskog porekla budu niskomasni mlečni proizvodi (mladi sir, jogurt, kiselo mleko) i posnija mesa (piletina, ćuretina, teletina)., rekla je Ivana.

Uskrs
Uskrs / Izvor: Profimedia

Evo i koliko jaja smemo da pojedemo za Uskrs

- Neko opšte pravilo je žene 2, muškarci 3 u toku dana.Sigurna sam da za Uskrs svi pojedu po neko više. Mada i tu postoje odstupanja zavisno od fizičke aktivnosti. Deca koja su jako aktivna mogu više, ali opet ne treba preterivati. Na trpezi se tih prazničnih dana nalazi i druge lepe hrane koju trebamo konzumirati., dodaje Šarčević.

- Jako je bitno da kupujemo proverena jaja, da budu sveža, da ih pravilno kuvamo, da ih farbamo prirodnim bojama. Nakon farbanja jaja je najbolje držati na hladnom (u frižideru) do 7 dana, puknuta jaja do 5. Što manje da ih držimo na stolu jer jaja mogu izazvati velike stomačne probleme pa je potrebno voditi računa.

jaja
jaja / Izvor: Profimedia

Prolećni detoks za jak imunitet

- Najbolje je jesti dosta voća i povrća. Sve sezonsko povrće je zapravo odlično, a posebno mladi kupus jer je lekovit. On će da nam zaleči ceo digestivni trakt, i creva i želudac. Borovnice su odlične za prolećni detoks.I ako su smrznute, odlično će delovati na probavni sistem i izbaciti otrove iz organizma.

Uz voće i povrće, potrebno je dodati i neki izvor proteina ( kozji sir, parče mesa, recimo, piletinu, ćuretinu, belu morsku ribu ). Potaži su takođe sjajni, ali pripremljeni ispravno – da se ispasiraju i skuvaju na vatri do 80 stepeni. Uz takav jelovnik ćemo izbaciti masnoće iz tela, ali i doći do vitke linije., zaključila je Ivana Šarčević.

 

Piše:
Srbija Danas/J.Šipčić
20.04.2022. 19:57