clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVO SA ORAHA SVI BACAMO, A NAJZDRAVIJI JE DEO: Čisti krvne sudove i smanjuje rizik od bolesti srca

06.12.2021. 14:12
Piše:
Srbija Danas
orah
orah / Izvor: Profimedia

Pogledajte!

Dobro je poznato da je koštunjavo voće veoma lekovito i da pogoduje zdravlju celog organizma, a naročito orasi. Ono što je manje poznato je koliko su opne koje razdvajaju dva mesnata dela oraha lekovite.

Ukoliko od njih napravite čaj i pijete redovno možete značajno poboljšati zdravstveno stanje i smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Sledeći put kada čistite orahe te pregrade pametno iskoristite i nikao ih ne bacajte.

Evo zašto:

Pregrade od oraha obiluju jodom, a s obzirom da nije moguće uvek putem hrane obezbediti dovoljnu količinu joda, ispijanje ovog čaja je preporučljivo. Osobe koje pate od nedostatka joda su uglavnom trudnice, porodilje, kancelarijski radnici koji veliki deo vremena provode ispred računara.

Takođe, ovaj čaj se pokazao kao veoma efikasan za pročišćavanje srčanih arterija, za prevenciju srčanih bolesti i snižavanje visoke telesne temperature.

Orah
Orah / Izvor: Profimedia/ilustracija

Pošto suženje srčanih arterija obično nastaje zbog hroničnog trovanja nikotinom, ovaj čaj se naročito preporučuje pušačima.

Priprema čaja:

4-5 opni oraha ostavite da odstoje u vodi oko 4 sata, a zatim procedite i nakon toga od opranih opni napravite čaj.

Sipajte vodu u džezvu, pustite pa provri i zatim dodajte opne i kuvajte na tihoj vatri 10-ak minuta. Nakon toga čaj je spreman za konzumiranje.