Skip to main content
koleno

OSTEOARTRITIS: Višak kilograma pravi velike probleme zglobovima, kolena su najugroženija!

Foto: Profimedia
Najčešća bolest zglobova.

Stručnjak za zdrav život i fit formu Stejn Barun, pomogao je mnogim ženama da smršaju i osećaju se odlično u sopstvenoj koži. Ali zdrava telesna figura i zategnuto telo mnogo je više od estetskog problema.

HIPOTIREOZA - Odsustvo efekta hormona ŠTITNE ŽLEZDE na ćelije organizma! Evo kako se LEČI

Kako je Stejn naglasio, višak kilograma itekako može uticati na kvalitet života, a posebno stradaju kolena i zglobovi koji trpe najveći pritisak.

Fitnes trener objasnio je da su debljina i bolesti zglobova usko povezani, naročito kada je reč o osteoartritisu, najčešćoj bolesti zglobova.

METEOROPATIJA: Sada znamo kako VREME može da utiče na naše raspoloženje i zdravlje!

Osteoartritis je uzrok onesposobljenosti kod najmanje 10 odsto osoba starijih od 60 godina, a samo osteoartritis kolena prouzrokuje onesposobljenost kao hronične srčane i plućne bolesti zajedno. Osteoartritis kolenskog zgloba najčvršće je povezan s debljinom jer je to zglob koji je i inače sklon razvoju osteoartritisa, a prema položaju u telu jedan od najopterećenijih telesnom težinom.

koleno
koleno
Foto: Profimedia

U velikoj Framinghamskoj studiji sprovedenoj u SAD-u pokazano je da debljina kao faktor rizika za osteoartritis kolena deluje manje više linearno. Dakle, što je debljina veća, veća je i mogućnost pojave osteoartritisa. Rizik je povišen i kod osoba sa blagim povećanjem indeksa telesne mase.

BUDITE OPREZNI: Od dugog sedenja ispred TV-a možete da dobijete tromb!

Debljina je više povezana sa obostranim nego jednostranim osteoartritisom, a gojazne osobe s osteoartiritisom na zglobu jedne strane tela češće razviju bolest i na drugom zglobu u poređenju sa osobama normalne telesne težine.

Imate krvnu grupu A? Masno ne smete da jedete, evo i zbog čega!

Promena telesne težine od normalne na prekomernu nosi povišen rizik za osteoartritis kolena koje zahteva ugradnju endoproteze, ističe Stejn Barun i dodaje da fizičko vežbanje i rekreacija imaju pozitivan uticaj ne samo na zglobove, već i na druge delove tela.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd