Skip to main content
grip

Ovo je jedan od NAJVAŽNIJIH lekova protiv gripa, a potpuno je BESPLATAN!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju...

Ove godine, grip je prilično opasan, a u Americi je od posledica gripa već umrlo najmanje 85 odraslih osoba i 30 dece.

STEVIJA JE PROŠLOST: Sada smo pronašli prirodni zaslađivač sa 0 kalorija!

Studije su pokazale da nedostatak sna može da smanji efikasnost vakcine protiv gripa, ali i da bude "okidač" za brojne hronične zdravstvene probleme, kakvi su recimo dijabetes i bolesti srca.

BEZ MNOGO ODRICANJA: Izgubi i do 5 kilograma za nedelju dana uz pomoć JABUKA! Evo kako...

- San je kao... punjenje baterija na uređajima i neophodan je da biste se odbranili od gripa - kaže dr Kris Bratner, dodajući da danas više od trećine odraslih osoba ne uspeva da odspava preporučenih sedam ili osam sati sna svake noći.

umor i nedosatak energije
Foto: Profimedia

- Svi ističu koliko je važno prati ruke u sezoni gripa - kaže Bratner - a imam utisak da ljudi ne shvataju koliko je važno da spavaju dovoljno.

Koliko sna nam treba

Deca starosti između 6 i 13 godina trebalo bi da spavaju devet do 11 sati, tinejdžeri osam do 10 sati, a osobe starije od 18 godina sedam do devet sati tokom noći.

Ako želite da izbegnete infekciju virusom gripa, najvažnija je faza dubokog sna, koja nastupa 35 do 45 minuta nakon što ste utonuli u san, jer se tada jača imuni sistem.

Tokom ove faze, telo regeneriše određenu vrstu T-ćelija koje su odgovorne za čitav niz imunoloških odgovora koji uključuju prepoznavanje i ubijanje ćelija inficiranih virusom.

Kada imamo neku infekciju, ili se razvija neki upalni proces u organizmu, imuni sistem oslobađa određenu vrstu proteina, citokine, a kada smo neispavani, njihova proizvodnja se smanjuje, pa i imunitet slabi.

- Ako ste izloženi virusima, a neispavani ste, veća je verovatnoća da ćete se razboleti - objašnjava Bratner.

Nije morao da gladuje, a ipak je skinuo 75 kilograma

Grip/ilustracija
Foto: Profimedia

U studiji koja je 2012. objavljena u magazinu Sleep navodi se da loš san na imunitet deluje jednako štetno kao stres. Drugim rečima, imuni sistem na manjak sna reaguje radeći "prekovremeno".

- Ako vaš imunitet već radi pod pritiskom jer ste neispavani, mnogo mu je teže da vas odbrani od virusa, pa i virusa gripa - objašnjava Bratner.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd