Sreda 29. nov 2023.
materica

Ovo može IZAZVATI NEPLODNOST! Lekari UPOZORAVAJU na situacije koje utiču na zdravlje materice

Foto: Shutterstock
Obratite pažnju, poseta ginekologu je obavezna!

Ashermanov sindrom je stvaranje priraslica u maternici. Te se priraslice povezuju unutar maternice smanjuju volumen maternice. 

Zašto se događa? 

Priraslice nastaju kada dođe do traume – to je odgovor na povredu. Trauma ili povreda mogu značiti mnogo stvari, neki od najčešćih primera su: 

● Kiretaža – postupak u kojem se kiretom odstranjuje površinski sloj maternice (najdublji sloj). Ovaj postupak se radi u mnogim situacijama, kao što je uklanjanje preostalog tkiva nakon pobačaja, tokom pobačaja, tokom uklanjanja mioma i slično. 

● Hirurški zahvati – mnoga ginekološka stanja, kao što su benigni ili maligni procesi maternice, zahtevaju operaciju. To može uzrokovati oštećenje stenka maternice, zavisno od težine zahvata. Čak i carski rez može uzrokovati određeni stupanj oštećenja tkiva. 

● Infekcije – infekcije endometrija su retke, ali ako do njih dođe, velika je verovatnoća stvaranja priraslica. Te su infekcije obično ozbiljne i teško ih je lečiti, a jedan primer je PID (upalna bolest zdelice). 

● Zračenje – neke vrste raka (bilo da se radi o raku grlića maternice ili maternice ili o nekoj vrsti koja anatomski nije daleko od maternice) zahtevaju terapiju zračenjem. 

Tretman može biti rešenje, ali jedna od nuspojava verovatno će biti ožiljci koji se mogu pojaviti na područjima zahvaćenim zračenjem. Ako se dogodi da je to tkivo maternice, postoji mogućnost da dobijete Ashermanov sindrom. 

PECKANJE u GRLU, pa gušobolja! Ovo su glavni simptomi NOVIH varijanti KORONA virusa - broj zaraženih u RASTU

PECKANJE u GRLU, pa gušobolja! Ovo su glavni simptomi NOVIH varijanti KORONA virusa - broj zaraženih u RASTU

Vi koji ste na DIJETI, zbog ovoga NE MRŠAVITE! Ovu hranu GASTROLOZI nikada ne jedu, a svi misle da je ZDRAVA, a ona KALORIJSKA BOMBA

Vi koji ste na DIJETI, zbog ovoga NE MRŠAVITE! Ovu hranu GASTROLOZI nikada ne jedu, a svi misle da je ZDRAVA, a ona KALORIJSKA BOMBA

Kome se događa? 

Kao što ste mogli primetiti, Ashermanov sindrom je stanje koji možete razviti ili dobiti tokom godina. To nije genetski poremećaj ili bolest. Treba doći do nekih ozljeda ili operacija koje zatim utiču na maternicu i izazivaju upalu. Upala ima više faza. No, sve na kraju dovodi do stvaranja priraslica.

Ashermanov sindrom često ostaje nedijagnostikovan jer je opseg ožiljaka prilično nepredvidljiv, a simptomi Ashermanovog sindroma mogu biti vrlo blagi i nespecifični. Stoga nije jasno koji je tačno postotak pogođenih žena. 

lekar
lekar
Foto: Profimedia

Kako se manifestuje Ashermanov sindrom? 

Često simptomi nisu specifični. Mogu se razlikovati od oligomenoreje (neredovite menstruacije, slab volumen menstrualne krvi, uglavnom manji od 80 ml, menstrualni grčevi do tri dana) do amenoreje (bez krvarenja). Mogu se pojaviti bol i grčevi, ali nisu obavezni i variraju u intenzitetu. Najgori slučajevi mogu dovesti do neplodnosti (nemogućnosti začeća) i mogu ostati nedijagnostikovani dugo vremena ako ne pokušavate imati decu.  

Ashermanov sindrom može biti blag, umeren ili težak, zavisno o volumenu pogođene maternice. Obično se simptomi pogoršavaju ako se većina volumena ukloni. Kada je zahvaćeno manje od jedne trećine, stanje je blago i možda nećete imati nikakvih simptoma ili ćete možda samo imati laganu menstruaciju. Ako je zahvaćena jedna do dve trećine, stanje je umereno i može se očitovati kao menoragija, a ako je zahvaćeno više od dve trećine, ozbiljno je – teški Ashermanov sindrom uzrokuje amenoreju i neplodnost. 

stomak
stomak
Foto: Profimedia

Kako dijagnostikovati ovo nespecifično stanje? 

Zlatni standard je histeroskopija – postupak u kojem se malena kamera umetne u maternicu i s kojom ginekolog traži ožiljno tkivo.  

Pre nego što to učinite, morat ćete odgovoriti na neka pitanja o svom polnom i reproduktivnom zdravlju i opštem zdravlju. To će vašem ginekologu dati naslutiti jesu li mogući ožiljci. Obično se radi ultrazvuk, a ponekad i magnetska rezonanca. 

U većini slučajeva, operacija je najbolja opcija. Cilj operacije je ukloniti priraslice, kako bi se ublažila bol i uspostavili menstrualni ciklusi i plodnost (ako je moguće). Postupak je donekle težak zbog mogućnosti stvaranja novih ožiljaka – koji se ponekad mogu sprečiti terapijom estrogenom (pre ili posle operacije). Estrogen pomaže u sprečavanju ožiljaka i pomaže ubrzati proces zaceljivanja. Novije mogućnosti lečenja koje se još uvek istražuju i procenjuju su terapija matičnim ćelijama i terapija hijaluronidazom gelom. 

Poznavanje i razgovor o vašem reporoduktivnom i s*ksualnom zdravlju ključno je za sprječavanje Ashermanovog sindroma i mnogih drugih ginekoloških stanja. Poznavanje vlastitog tela je ključno kako biste mogli prepoznati kada se nešto događa i kada potražiti pomoć. Poštujte svoje telo i koristite zaštitu.  

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd