Četvrtak 30. nov 2023.
BiVits

Stručnjak otkriva: Evo šta je NEOPHODNO da biste bili ZDRAVI i u kojoj hrani se nalazi

Foto: Shutterstock
Autor teksta o nutrijentima, Stribor Marković, već dugi niz godina želi stvoriti internet stranicu kojom bi se informacije o mikronutrijentima učinile dostupnima svima.

Da bi neko podržao njegov projekat pisanja, morao je prihvatiti da informacije budu strogo objektivne i da na njih ne utiče marketinška strategija. To ćete i osetiti u ovom tekstu. 

Stribor Marković
Foto: Promo

Markovićev rad u farmaceutskoj industriji, od istraživanja do kontrole kvalitete, i direktan rad sa pacijentima, celoj su priči dali verodostojnost. Iza njega je više od 15 000 razgovora sa individualnim pacijentima.  

Nutrijenti mogu izgrađivati telo ili mogu služiti da njihovom razgradnjom dobijamo energiju potrebnu za život. 

Oni koji su prisutni u većim količinama i nazivaju se makronutrijenti, poput masti i ulja, šećera i proteina. Minerale i vitamine unosimo u manjim količinama i nazivamo ih mikronutrijenti. Neke nutrijente ne možemo stvoriti sami, već ih moramo dodatno unositi hranom ili lekovima/suplementima, ako je to potrebno i nazivamo ih esencijalnim nutrijentima. Najpoznatiji primeri su minerali poput cinka i gvožđa, omega-3 kiseline i vitamini.

Ceo tekst našeg stručnjaka Stribora Markovića o nutrijentima, njihovom sadržaju u hrani, o dnevnim potrebama, zašto nastaje manjak, kako ga proceniti, kao i koji lekovi mogu na to uticati, ili obrnuto možete pročitati OVDE.

Osim toga, savetujemo vas da se detaljno upoznate sa tipovima mikronutrijenata, i problemom naziva, obzirom da postoji neusklađenost onih koji opisuju mikronutriciju. 

BiVits
Foto: Shutterstock

Takođe, brojni suplementi prošli su put tvrdnji kako leče ili sprečavaju niz bolesti. Društvene mreže i brojne grupe unose veliku konfuziju i dele informacije bez temelja u stvarnosti. Ponekad se javljaju i strahovi da li je suplementacija opasna i donosi li rizik po zdravlje. Zato je vrlo važno gde se informišemo o nutrijentima. 

Možda će vas manje zanimati molekularni nivo ili putevi apsorpcije i metabolizma, ali od mnoštva informacija u tekstu, odaberite sami one koje će vam biti najkorisnije. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd