clear sky
21°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ručak po receptu NAŠIH BAKA: Pileći paprikaš sa noklicama, jelo koje će vam ZAGREJATI DUŠU i vratiti vas u DETINJSTVO

08.08.2023. 07:45
Piše:
Srbija Danas
paprikaš
paprikaš / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic

Sve meko, fino, topi se u ustima, ma prste da poližete.

Paprikaš je pored gulaša i perkelta jedno od najpoznatijih jela mađarske kuhinje koje krajem 20. veka postaje popularno i u drugim zemljama, a zasluge za to ima najviše francuski kuvar Ogist Eskofije, kada je paprikaš stavio na meni Grand hotela u Monte Karlu.

U našim se krajevima paprikaš i te kako odomaćio, pa se slobodno može reći da smo ga uvrstili u tradicionalna jela. Svaki kraj nadograđivao je i formirao specifičan ukus, a čak i svaka kuća ima svoj način pripreme, ali osnova je uvek ista.

Nas pileći paprikaš sa noklicama podseća na neka dobra stara vremena - na bakinu kuhinju i večeru sa porodicom. 

JESTE LI SVESNI ŠTA JEDETE? Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog ŽUMANCETA i koliko je OPASAN po zdravlje

JESTE LI SVESNI ŠTA JEDETE? Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog ŽUMANCETA i koliko je OPASAN po zdravlje

POSLASTICA SA PRELEPOM ISTORIJOM: Stari srpski recept za VASINU TORTU na BAKIN NAČIN ispričaće vam priču o LJUBAVI i PORODICI

POSLASTICA SA PRELEPOM ISTORIJOM: Stari srpski recept za VASINU TORTU na BAKIN NAČIN ispričaće vam priču o LJUBAVI i PORODICI

Potrebno je:

  • 600 gr pilećeg mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 dve šargarepe
  • 2 sveže paprike
  • koren celera ili stabljike
  • 4 krompira
  • suvi začini
  • mleveni bibera
  • mlevena crvena paprika
  • peršunov list
  • ulje

Noklice:

  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika griza
  • malo praška za pecivo
  • malo ulja
  • malo vode 

Priprema:

Na ulju propržiti seckanu papriku i luk, dodati na kolutove isečenu šargarepu i malo celera, a kad omekne dodati 1 kašičicu mlevene paprike, krompir i meso. Promešati i naliti vodom, pa ostaviti da se kuva oko sat vremena. Pred kraj dodati suve začine i peršunov list, a po želji i mleveni biber.

Jedno jaje izmutiti viljuskom, pa dodati brašno, griz i malo praška za pecivo, a potom dodati ulje i malo vode. Masa trebda da je gusta, a prilikom mešanja trebalo bi da spada sa kašike. Pred kraj kuvanja paprikaša ubaciti po malu kašicicu noklica i poklopiti da se kuva.