clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRASEĆE PEČENJE IZ RERNE: Bukvalno SAMO USOLITE i stavite da se PEČE, uz ovaj TRIK dobićete SAVRŠENO MESO

29.12.2021. 15:31
Piše:
Srbija Danas
pečenje
pečenje / Izvor: Foto: Youtube printscreen/My kitchen Tanja
Potrebno je samo da nadgledate proces povremeno!

Ukoliko niste u mogućnosti da napolju pečete prase za Božić, jer živite u stanu, a želite da ga začinite po svom ukusu i uz to ne želite da pečete celo jer vam tolika količina mesa nije potrebna, dajemo vam recept kako da pripremite praseće pečenje u rerni. 

Pripremite praseće meso, dobro ga operite i osušite. Zatim ga usolite dobro prvo sa unutrašnje strane, a zatim i sa spoljašnje. Nakon toga ga zacesite kako bi vrelina prodrla ispod debele svinjske kože. 

Prasetinu stavljamo u hladnu rernu na 250 stepeni pet minuta, a zatim smanjujemo na 180 stepeni i pečemo do 3 sata i 30 minuta uz dolivanje vode. 

Trideset puta JAČI OD BELOG LUKA: Biljka koja je prirodni ANTISEPTIK, ELIMINIŠE EŠERIHIJU i kandidu

Trideset puta JAČI OD BELOG LUKA: Biljka koja je prirodni ANTISEPTIK, ELIMINIŠE EŠERIHIJU i kandidu

PREMINUO LEGENDARNI MUZIČAR: Prijatelji i kolege se opraštaju

PREMINUO LEGENDARNI MUZIČAR: Prijatelji i kolege se opraštaju

Kada zapazite da je voda nestala dolijte još i povremeno prelivajte pečenje sa vodicom koja je ispod mesa. Nakon ovoga meso okrenite da se peče sa donje strane sat vremena, a zatim još jedno vratite da se kožica zarumeni na tihoj vatri do sat vremena. 

Pored ovog vam preporučujemo još jedan recept. 

Sastojci:

  • 3,5 kg prasetine
  • 5 kašičice soli
  • 3 kašike sirćeta
  • 6 kašika ulja
  • 2 kašičice aleve paprike

Priprema:

Praseće meso birajte prema tome šta volite, da li je vaš izbor but, plećka ili rebra - uzmite šta god volite. Operite meso i osušite ga papirnim ubrusom, a zatim zasecite kožu u dva smera da dobijete šaru, romb koji će olakšati pečenje, a koža će biti hrskava.

Prasetinu koju ste pripremili prema uputstvu posolite, utrljajte u meso sa svih strana, da lepo upije i stavite u pleh/tepsiju koju ste prethodno nauljili. Preporučuje se da se kožica okrene ka hore kako bi bila hrskava. Premažite kožicu sirćetom, kiselina iz sirćeta će doprineti da se masnoća istopi, nećete ni osetiti njegov ukus (sirćeta).

Na dno tepsije sipajte vode, toliko da ono bude pokriveno. Pripremljeno maso ubacite u zagrejanu pećnicu i pecite na 250 stepeni prvih 20 minuta, a zatim smanjite na 160 i pecite 4,5 sati.

Povremeno proveravajte pečenje, pripazite da ne zagori i dolivajte malo vode po potrebi. Pred kraj pojačajte malo tempraturu kako bi koža bila hrskavija. Kada se pečenje ispeklo, nekih 30-40 minuta ostavite da se lepo ohladi, a zatim ga isecite i poslužite sa prilozima. 

 

Piše:
Srbija Danas
29.12.2021. 15:31