Skip to main content
znojenje

POJAČANO NOĆNO ZNOJENJE! Ukoliko nemate LEKARSKU DIJAGNOZU, ove TRI STARI utiču na neprijatnu pojavu, prvu radite čim ustanete

Foto: Profimedia
Uzroci mogu biti razni i najčešće su bezazleni, a evo na šta morate obratiti pažnju!

Znojenje je normalno i ključni je način na koji telo reguliše svoju temperaturu. Postoje različite situacije poput vežbanja u teretani ili boravka u sauni kada je pojačano znojenje očekivano i potpuno normalna stvar, ali obilno znojenje za vreme spavanja je alarm da nešto nije u redu s našim organizmom ili da nešto radimo pogrešno.

Noćno znojenje može se definiše kao znojenje veće od onoga što je potrebno telu za regulaciju telesne temperature i može da bude poprilično neprijatno i da utiče na kvalitet sna. Uzroci mogu da budu razni, od menopauze, dijabetičke hipoglikemije i hipertireoze, pa do konzumiranja određenih lekova, malarije i neuroloških bolesti, ali kada govorimo o primarnoj hiperhidrozi, odnosno o pojačanom znojenju kod ljudi bez ikakvih dijagnoza, uzorci su najčešće banalni, a samim time problem pojačanog znojenja je lako rešiv.

NIKADA NIJE IZNEVERILA! Kejt Blanečet oduševila kreacijom u noći Oskara, dvobojna haljina ističe savršenu liniju (FOTO)

NIKADA NIJE IZNEVERILA! Kejt Blanečet oduševila kreacijom u noći Oskara, dvobojna haljina ističe savršenu liniju (FOTO)

RASKOŠNA ŽUTA TOALETA - Svi su gledali u haljinu Šeron Stoun sinoć na dodeli Oskra (FOTO)

RASKOŠNA ŽUTA TOALETA - Svi su gledali u haljinu Šeron Stoun sinoć na dodeli Oskra (FOTO)

Ovo su tri najčešća uzroka noćnog znojenja kod zdravih osoba: Kofein Ukoliko imate problema sa noćnim znojenjem, ne bi bilo loše da izbegavate kafu. Ovaj napitak, zahvaljujući kofeinu, pojačava znojenje, i to na dva načina – delovanjem na nervni sistem i pojačanim grejanjem tela. Studija klinike Mayo iz 2014. godine utvrdila je povezanost između unosa kofeina i noćnog znojenja kod žena u postmenopauzi.

Na temelju ovih preliminarnih nalaza, istraživači sugerišu kako ograničavanje kofeina može da pomogne u smanjenju ozbiljnosti noćnog znojenja i valunga. PMS Predmenstrualni sindrom (PMS) skup je simptoma u obliku psihičkih i fizičkih tegoba koji se najčešće javljaju 7 dana pre menstruacije i nestaju nekoliko sati nakon početka menstrualnog krvarenja. PMS pogađa 70% žena, a jedan od simptoma PMS-a kojeg mnoge žene nisu svesne je i pojačano znojenje.

znojenje
znojenje
Foto: Profimedia

Zbog prirodnog procesa regeneracije normalno je da se znojite tokom spavanja, ali preterano znojenje može da ukazuje na nižu količinu estrogena i neredovnu ovulaciju. Žene u 40-im godinama čak mogu da osete simptome slične menopauzi, poput valunga..

Neodgovarajući pokrivači

Ako se svako veče preterano znojite, a problem nije zdravstvene prirode, postoji velika verovatnoća da je krivac za noćno znojenje pogrešan odabir posteljine.

Opšte je poznato da sintetičke tkanine nisu prijatelji kože, a ako se znojite, možete oko sebe da širite i neprijatne mirise. Sintetički materijali sprečavaju isparavanje znoja, a to navodi telo na još jače lučenje znoja kojem je svrha da rashladi telo.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd