Četvrtak 07. dec 2023.
urin

Rezultati ne budu PRECIZNI - Evo kako se ISPRAVNO prikuplja URIN kada ga nosite na analizu, OBRATITE PAŽNJU

Foto: Shutterstock
Prvi jutrarnji odlazak u toalet je pravo vreme za uzimanje uzorka.

Za potvrdu upale mokraćnog sistema vrši se kultivisanje prisutnih patogenih vrsta bakterija na hranljivim podlogama - urinokultura, identifikacija, određivanje broja i osetljivost bakterija na antimikrobne agense - antibiogram.

Za analizu se preporučuje prvi jutarnji urin, srednji ili prvi mlaz u zavisnosti od očekivanog uzročnika infekcije. Ukoliko postoji indikacija može se vršiti i određivanje prisustva gljivica iz roda Candida identifikacija i određivanje osetljivosti na antimikotike - antimikogram, piše talijalab.com

Sakupljanje urina kod odraslih osoba – srednji mlaz 

Za standardnu mikrobiološku analizu je pogodan srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, može se prihvatiti i uzorak koji nije prvi jutarnji, pri čemu vreme između uzimanja uzorka urina i poslednjeg mokrenja mora biti najmanje 4h.

Danas u OVO VREME zatražite ISPUNJENJE ŽELJA od arhangela Mihaila - Veruje se da se baš u ovaj čas NEBO OTVARAarandjelovdan

Danas u OVO VREME zatražite ISPUNJENJE ŽELJA od arhangela Mihaila - Veruje se da se baš u ovaj čas NEBO OTVARA

Čim ustanete, POGLEDAJTE KROZ PROZOR - Patrijarh Pavle je govorio da u svakom DOMU za Aranđelovdan treba da se spremi BITNA stvarpatrijarh

Čim ustanete, POGLEDAJTE KROZ PROZOR - Patrijarh Pavle je govorio da u svakom DOMU za Aranđelovdan treba da se spremi BITNA stvar

Pre uzimanja uzorka urina izvršiti toaletu spoljnih genitalija toplom tekućom vodom i sapunom. Važno je dobro oprati spoljašnji otvor uretre - kod žena širenjem velikih stidnih usmina uz pomoć prstiju, kod muškaraca povlačenjem kože penisa (prepucijuma). Osušiti spoljne genitalije isključivo papirnim ubrusom ili ih ne sušiti.

U slučaju menstrualnog krvarenja analizu raditi samo ako je neophodno ili koristiti tampon.

Urin sakupljati direktno u sterilnu plastičnu posudu za tu namenu koja se može kupiti u apoteci, a prebacivanje uzorka iz jedne u drugu bočicu nije dozvoljeno. Tokom uzimanja uzorka ne dodirivati ivice i unutrašnjost posude, posudu ne prepuniti da se ne bi prelila urinom i kontaminirala. 

Mokriti nekoliko mililitara urina u WC šolju, zatim mokriti neprekidno (oko 5-10 mL) u sterilnu posudu za uzimanje uzorka. Sterilnu posudu treba zatvoriti, staviti u plastičnu kesicu, dobro je zaštititi od lomljenja tokom transporta i što pre doneti u laboratoriju (najbolje 2h od uzimanja uzorka). Do transporta u laboratoriju uzorak čuvati u frižideru na temperaturi 2 do 8°C.

urin
Foto: Shutterstock

Sakupljanje i transport urina komercijalnim sistemom (Urikult)

Za znatno duži period transporta uzorka do laboratorije (24-48h), uzorak urina se može čuvati i zatim transportovati u komercijalnom sistemu – Urikult, različitih proizvođača, koji se može kupiti u apoteci; sistem obično sadrži i prezervativne supstance (npr.bornu kiselinu) za onemogućavanje umnožavanja bakterija usled dužeg stajanja uzorka. Sistem se sastoji od posude i pločice pričvršćene za poklopac posude, na kojoj se obostrano nalaze hranljive podloge za izolaciju bakterija.

Postupak pripreme i uzimanja uzorka je isti kao i kod uzorka urina srednjeg mlaza. Zatim se pločica Urikult sistema može uroniti u sakupljen uzorak urina ili se uzorak preliva preko pločice; nakon toga pločicu vratiti u originalnu posudu sistema i čuvati u frižideru na temperaturi 2 do 8°C do transporta u laboratoriju.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd