Pravo SAVRŠENSTVO - Recept za ŠTRUDLU sa makom i orasima, sa TESTOM koje NE čekate da NARASTE, a ukus je pravi domaćinski
Predivna poslastica za celu porodicu, a može poslužiti i kada očekujete goste.
Danas vam predstavljamo recept za štrudlu koja se brzo i lako priprema, a ukus je neodoljiv.
Evo šta vam je potrebno i kako se prirema.
Sastojci:
1 jaje
15 grama kvasca
100 mililitara mleka
250 grama margarina
1 prašak za pecivo
500 grama brašna
Mleko dodajte po potrebi da bi zamesili jedno mekše testo.
Fil:
250 grama maka
1 vanil šećer
2-3 kašike džema
2-3 kašike šećera
Vrelo mleko po potrebi.
250 grama mlevenih oraha
2-3 kašike džema
Sok od jednog limuna
3 kašike šećera
Vrelo mleko po potrebi.
Priprema
Jaje razbijte u posudu, dodajte 250 mililitara mleka i umutite. Dodajte dve kašike šećera, jedan prstohvat soli, 15 grama kvasca. Kada sve sjedinimo dodamo 250 grama margarina ili putera sobne temperature.
Sve umutite kašikom i izrendajte u smesu koru limuna, zatim dodajte i prašak za pecivo. Polako dozirajte u smesu pola kilograma brašna mešajte i onda mesite rukom kada se sastojci počnu sjedinjavati.
Zamesite glatko i mekano testo. Prenesite ga na ravnu površinu posutu brašnom i premesite. Od jedne jufke tako dobijenog testa, napravite dve.
Ostavite ih po strani dok pripremate fil.
Fil orah
Jednu polovinu limuna, ili jedan ceo limun iscedite, dodajte mu mlevene orahe, nekoliko kašika svetlijeg džema i vrelo mleko (mere pišu u sastojcima).
Fil mah
U posudu sa makom dodajte tamniji džem, dve do tri kašike, malo šećera, jednu kašiku, sipajte vrelo mleko i sjedinite fil.
Pripremite pleh za dva lista štrudle, nauljite ga i postavite papir za pečenje.
Zatim prvu jufku rasklagijajte tanko i premažite filom sa orasima, zatim tako i drugu i premažite filom od maka.
Rolajte štrudlu, postavite je na pleh za pečenje i svaki list premažite umućenim jajetom. Stavite da se peče i čim uhvati koru prekrijte je navlaženim papirom za pečenje da se ne presuši i ne pukne tokom pranja.
Detaljnije na videu u prilogu Kuhinja Valentina Mašković gde možete pronaći još zanimljivih recepata.