Skip to main content
Stršljen, Ujed

PRIPREMITE SE NA STRŠLJENA: Spasite se FATALNOG ISHODA I ŠOKA kada vas ujede ovaj insekt

Foto: Profimedia
Budite na oprezu.

Lepo vreme donosi nam ponekad i manje lepu stvar zvanu stršljen. Njegov ujed nije smrtonosan niti fatalan, često prođe samo sa manjim otokom ili crvenilom. Posle par dana kao da se nije ni desilo, sem u slučajevima ako imate alergijsku reakciju zvanu anafilaktički šok.

Svakako je najbolje da izbegavate susret sa njima, ili ako već do njega dođe, onda izbegavajte neki bliži kontakt i ostanite udaljeni. Ono što je važno ako vas stršljen ubode, a većini ljudi se desilo bar nekad u životu, to je da izvadite žaoku i stavite hladnu oblogu na mesto otoka.

Žene su IZGUBILE RAZUM zbog domaće kreme protiv celulita! Evo u čemu je caka!

Ovo su stvari koje izazivaju anafilaktički šok:

- ako je osoba alergična na ujed insekat i otrov

- ako je otok na nezgodnom mestu, to može da dovede i do gušenja

- ako je osobi oslabljen imunološki sistem iz nekih drugih razloga, ili zbog samog ujeda, to može da izazove neželjene reakcije u organizmu.

ujed stršljena
Foto: Profimedia

Važno je naglasiti da usled anafilaktičkog šoka obavezno treba da pozovete hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija.  Ovu vrstu terapije samo profesionalci mogu da primene, jer samo oni znaju tačnu dozu adrenalina, antihistaminika kortikosteroida koju treba da vam daju za neutralisanje alergije.

U slučaju da niste u mogućnosti da pozovete hitnu pomoć, ili da hitna pomoć ne može da reaguje u datom trenutku, možete ublažiti injekcijom adrenalina alergiju.

Zato u slučaju da znate da ćete biti izloženi ujedu stršljena, ili ste alergični na ujed insekata, važno je da preventivno ponesete i imate kod sebe ovu injekciju. Takođe i hladne obloge.

PRKOSITE STARENJU: Kako da sprečite nastanak bora oko usana?

Ponekad alergijska reakcija ume da okasni po nekoliko sati, obično od 7 do 12, pa je najbolje da se obratite lekaru, posebno ako vas je stršljen već nekad ujeo.

Jedan iskusan pčelar kaže da ujede i otoke ublažava aspirinom ili tabletom andola. To je i naš savet koji želimo da prenesemo na vas. Nakvasite i omekšajte tabletu, prislonite je na mesto ujeda ili otoka i tako držite minut, to je sasvim dovoljno. Učinite to odmah nakon uboda i videćete kako će bol, otok i svrab biti ublaženi.

ujed stršljena
Foto: Profimedia

 

 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd