scattered clouds
15°C
09.05.2024.
Beograd
eur
117.1207
usd
109.0205
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

RODITELJI U OVOME ČESTO GREŠE! Evo kada dete SME DA KONZUMIRA SO, ali i druge začine i žitarice

20.01.2023. 18:46
devojčica kuva
devojčica kuva / Izvor: Shutterstock

Isplanirajte unapred!

Svaki novopečeni roditelj bi trebalo da zna kada i kako se određena hrana uvodi u ishranu deteta. Ipak, dobro je da se podsetimo s vremena na vreme i pažljivo isplaniramo kada i šta će naši mališani da počnu da jedu, kada za to konačno dođe vreme.

TELO ZA POŽELETI - Svi gledaju HALJINU Džulije Roberts, a ovaj detalj će vas ostaviti bez teksta (FOTO)

TELO ZA POŽELETI - Svi gledaju HALJINU Džulije Roberts, a ovaj detalj će vas ostaviti bez teksta (FOTO)

Skromni PEDIJATAR OBIČNOM SUPOM OD ŠARGAREPE SPASAO ŽIVOTE miliona dece: Već danas je SKUVAJTE prema OVOJ RECEPTURI

Skromni PEDIJATAR OBIČNOM SUPOM OD ŠARGAREPE SPASAO ŽIVOTE miliona dece: Već danas je SKUVAJTE prema OVOJ RECEPTURI

Dakle, do prve godine života kada se deca tek navikavaju na temeljne ukuse hrane nije potrebno da se dodaju nikakvi začini, pa čak ni so. S godinu dana deca su već naviknuta na raznoliku hranu, naučila su da jedu, prepoznaju ukuse i, tada je u redu da se u jela dodaju začini poput soli i bibera, ali ne treba ni sa time da se preteruje, prvenstveno sa solju da se ne stvara želja za slanim kod dece. Takođe, treba pripaziti sa ljutim začinima poput bibera, paprike kako ne bi bilo preljuto i kako ne bi došlo do iritacije probave.

dete kuva
dete kuva / Izvor: Shutterstock

Začinsko bilje je dobrodošlo, pogotovo ako je domaće, kao pojačivač ukusa, a njime se smanjuje udeo soli. Od začinskog bilja su najzastupljeniji peršun, kopar, vlašac koji mogu da se dodaju u sveži sir ili neki drugi namaz poput humusa i slično, zatim supa od kopra ili peršuna, koja je lagana i ukusna deci. Neizostavni začini su bosiljak i origano koji se dodaju salatama, jelima od paradajza, picama i slično.

Peršun
Peršun / Izvor: Profimedia

Cimet je začin kojim možete da pospete jutarnje pahuljice ili da ga stavite u kolač. Svakako sve vrste začinskog bilja postepeno uvodite i ne preterujte ni sa jednim jer to su samo dodaci jelima kako bi jelo bilo potpuno.

Žitarice bez glutena

Proso je žitarica koja nema glutena. Može da se koristi kao prilog uz meso, za lepšu strukturu supa ili u kolačima, svaka kombinacija je odlična, a kako navodi Missmama, osim vrednih ugljenih hidrata proso još sadrži mangan i fosfor za zdravlje kostiju mališana. Osim prosa, tu je i bulgur- celovita pšenica, koja, takođe, može da bude prilog. A od njega može da se napravi i vegetarijanski hamburger za decu.

proso
proso / Izvor: Profimedia