Četvrtak 22. feb 2024.
menopauza, žena

Nisu samo VALUNZI - Ovo su PRIVI simptomi MENOPAUZE, obratite se lekaru ako ovo primetite

Foto: Shutterstock
Menopauza je vreme koje označava kraj vaših menstrualnih ciklusa. Dijagnostikuje se nakon što ste bili 12 meseci bez menstruacije. Menopauza se može desiti u vašim 40-im ili 50-im godinama, ali prosečna starost je 51 godina. Menopauza je prirodni biološki proces. Ali fizički simptomi, kao što su talasi vrućine i emocionalni simptomi menopauze, mogu poremetiti vaš san, smanjiti energiju ili uticati na emocionalno zdravlje. Dostupni su mnogi efikasni tretmani, od prilagođavanja načina života do hormonske terapije.

Simptomi menopauze mogu početi mesecima ili čak godinama pre prestanka menstruacije i mogu trajati godinama nakon toga. Ako prođete kroz menopauzu zbog hirurških ili medicinskih tretmana, verovatno ćete osećati simptome menopauze mnogo manje , nego neko ko nije.

Većina žena će doživeti simptome menopauze, a mnoge žene će iskusiti rane simptome dok još imaju menstruaciju.

Prvi simptomi

sat, menopauza
sat, menopauza
Foto: Shutterstock

Prvi znak menopauze je obično promena normalnog obrasca menstruacije. Možete početi da imate ili neuobičajeno slabe ili obilne menstruacije. To takođe može uticati na učestalost vaših menstruacija. Možete imati jednu svake dve ili tri nedelje, ili možda nećete imati više meseci. Na kraju ćete potpuno prestati da imate menstruaciju.

Sve žene doživljavaju menopauzu drugačije, ali postoje neki uobičajeni simptomi na koje je korisno obratiti pažnju. Nekih ćete biti svesni, ali neki mogu biti neočekivani.

Može biti od velike pomoći znati uobičajene simptome menopauze i kako oni mogu uticati na vas. Mnoge žene se osećaju nesvesnim i nepripremljenim za opseg, težinu i uticaj simptoma.

Kako treba reagovati?

Menopauza je prirodan proces i faza koju svaka žena doživi. Ako imate bolove, ili neke jače simptome, obavezno se javite izabranom lekaru. Ono što je najbitnije je da shvatite da niste sami u ovom životnom razdoblju i da je to normalan deo života.

Psihološka podrška je jako bitna

menopauza, žena
menopauza, žena
Foto: Shutterstock

Mnoge žene doživljavaju simptome anksioznosti, gubitka samopouzdanja, „magle u mozgu“ i druge simptome koji se odnose na njihovo mentalno zdravlje tokom menopauze.

Ovi psihološki simptomi su rezultat promena koje se dešavaju u vašem telu i mogu imati veliki uticaj na vaš život.

Ponekad se ovi simptomi ne prepoznaju kao simptomi menopauze, ali ako znate šta da očekujete, to vam može pomoći da odlučite šta da uradite da biste upravljali simptomima i osećanjima koja doživljavate.

Ukoliko osetite neke od psihičkih simptoma, obratite se svom izabranom lekaru.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd