Četvrtak 22. feb 2024.
bakina kuhinja

Mekane KAO PAMUK! Današnju trpezu oplemenite preukusnim KROFNAMA, baka Jela donosi čan 2 RECEPTA - ne zna se koji je BOLJI!

Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic
Krofne su omiljena poslastica mnogim ljudima, ali često ih kupuju u pekari. Međutim, za pravi užitak treba da se podvrnu rukavi i pripreme domaće. Zato baka Jela donosi, ne jedan, već dva recepta za fenomenalne krofnice

Krofne, te male loptice nektara, koje svojim slatkim i mekanim karakterom oduševljavaju nepce, predstavljaju jedno od najomiljenijih poslastica širom sveta. Ova jednostavna, ali čarobna poslastica, ima svoje mesto u raznim kulinarskim tradicijama i slavljima, pružajući trenutke uživanja i radosti.

Domaći KOLAČ koji MIRIŠE na detinjstvo - Pojede se za TREN oka, a NE TREBAJU vam ni jajabakin kolač,  bakini recepti

Domaći KOLAČ koji MIRIŠE na detinjstvo - Pojede se za TREN oka, a NE TREBAJU vam ni jaja

OPREZ! Velika PREVARA SA HLEBOM! Podvaljuju OBOJENI kao crni hleb i SKUPO ga plaćamo! Nutricionista za SD otkriva trik za proveruhleb

OPREZ! Velika PREVARA SA HLEBOM! Podvaljuju OBOJENI kao crni hleb i SKUPO ga plaćamo! Nutricionista za SD otkriva trik za proveru

Potrebno je:

  • 20 gr svežeg kvasva
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja
  • malo limunove korice
  • soli
  • 550-600 gr brašna
  • 100 gr suvog grozđa
  • kašika maslaca ili margarina

Priprema:

Prvi recept:

Izmrviti kvasac u malo mlakog mleka dodati sećer. Kad nadođe dodati ostatak mlakog mleka, koricu limuna jaja, ulje i dodavati brašno da se dobije mekše brašno. Zamesiti glatko testo. Ostaviti da odmori 30 minuta, pa podeliti na dva dela.

Jednu polovinu podeliti na pola pa razviti u pravougaonik. Premazati margarinom tanko i posuti suvim grozđem koje ste potopili u rum. Uviti u rolat, iseći po dužini na 3 trake i isplesti pletenicu. Staviti u podmazan pleh pa pokriti da poraste i premazati žumancetom. Peći na 180 stepeni 40 minuta. Posuti vanilin sećerom i pokriti krpom da se ohladi. Odlicno uz kafu ili čaj.

Drugi recept:

Testo razviti u pravougaonik, pa iseći na trake, a njih preseći na kraće - oko 10 cm. Staviti traku jednu na drugu da ima po dve i pokriti da poraste. Štapicem za roštilj pritisnuti po dužini i spojiti krajeve. Pržiti u dubokom ulju kao svake krofne. Posuti prah sećerom. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd