Recept za POSNU MAKOVNJAČU- Preukusna poslastica sprema se u rekordnom roku, a budi nostalgiju za detinjstvom
Štrudla sa makom kakvu do sad niste probali zadovoljiće vaše standarde.
Odmah posle ručka teško je odbiti ponudu za slatko, bez obzira na to koliko smo prethodno jeli. Kada je u pitanju domaća posna poslastica, budite uvereni da joj nećete odoleti.
Sastojci za testo:
- 650 g brašna
- 300 ml tople vode
- 100 ml ulja
- kesica suvog kvasca
- dve kašičice šećera
- kašičica soli
- dve kašike sirćeta
- ulje za premazivanje
Za nadev:
- 400 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 250 ml vode
- tri kašike džema
- vanilin šećer
Priprema:
U posudu sipajte kvasac, šećer i vodu, promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji.
Ponovo promešajte, dodajte sirće, so i ulje. Potom pridružite oko 550 g brašna, tako da vam 100 ostane za kasnije.
Mesite testo, pa dodajte ostatak brašna. Prekrijte krpom i pustite da odstoji.
Za nadev, u šerpu sipajte šećer, vodu i vanilin šećer. Kada prokuva, dodajte mak i promešajte. U smesu sipajte džem, pa sve sjedinite.
Testo premesite, prepolovite ga i razvucite oba dela u pravougaonik. Premažite uljem da bi to lakše išlo. Fil rasporedite po toj površini, zatim urolajte makovnjaču.
Pokrijte i ostavite na 20-30 minuta. Pecite 30 minuta na 200 stepeni. Kada je gotovo, premažite uljem. Možete posuti šećerom u prahu.