Skip to main content
bezglutenska hrana

Recepti za obroke bez glutena

Foto: dr Schär
Striktna ishrana bez glutena jedini je lek odnosno terapija za oko 70.000 obolelih od celijakije u Srbiji.

Nedovoljna informisanost društva o ovoj bolesti, izazov je sa kojim se oboleli i njihove porodice svakodnevno susreću, pa mnogi misle da je bezglutenska ishrana pitanje pomodarstva, ne znajući kakve posledice gluten može da ima po ukupno zdravstveno stanje obolelih od celijakije. 

Prepoznavanje simptoma celijačne bolesti je izuzetno važno, a kada lekari jednom utvrde da dete ili odrasla osoba imaju celijakiju, najvažnije je da se striktno pridržavaju bezglutenske dijete. Započinjanje ove dijete može izgledati teško, ali ne mora biti. Naš zdravstveni sistem obolelima od celijakije omogućuje da putem elektronskog recepta dobiju  7kg bezglutenskog brašna mesečno, što u mnogome olakšava pridržavanje propisane dijete, a važno je i da se ljudi fokusiraju na sve stvari koje mogu da jedu i da hrane svoje telo jednostavnim, zdravim i hranljivim sastojcima. 

Predlog dnevnog menija

Što su vaši sastojci bliži njihovom prirodnom stanju, to bolje! Visoko obrađena hrana može imati štetne aditive koji nisu tako dobri za creva. Zato iskoristite paletu svežih proizvoda na svom tržištu. 

hleb
Foto: dr Schär

Doručak – hleb bez glutena

Već znate da postoji hleb od krompira ili kestena, ali za doručak predlažemo seljački hleb, koji možete namazati sa malo krem sira i staviti par kriški slanine preko toga. Ukoliko vam je ostalo još tvrdo kuvanih jaja od Uskrsa, slobodno ih stavite u tanjir i dajte svom telu dovoljno energije za početak dana. 

bezglutenska hrana
Foto: dr Schär

Ručak – meso i povrće sa roštilja

Meso je idealan sastojak svake ishrane, pa tako i bezglutenske. Bez obzira da li više volite meso ili ribu sa roštilja, osnovno pravilo u slučaju celijakije, netolerancije na gluten i alergije na pšenicu je sledeće: budite oprezni kada koristite unapred pripremljene ili marinirane opcije, zato što uvek postoji rizik od kontaminacije glutenom. Zato je najbolje da meso i ribu kupite posebno, pa ih kod kuće začinite prema svom ukusu i ostavite u frižider da se marinira. Ukoliko kupujete kobasice, obratite pažnju da treba da imaju oznaku da su bez glutena. I najvažnije! Kako biste izbegli kontaminaciju hranom s roštilja koja sadrži gluten, preporučuje se da koristite aluminijumske posude, kao i zasebnu rešetku za roštilj.

Kada već imate potpaljenu vatricu na roštilju, napravite i ražnjiće od povrća, kako što su tikvice, paprika, luk, patlidžan. Na rešetku možete staviti i deblje kriške krompira, a već začinjen po vašem ukusu, biće savršeni dodatak ovom zdravom obroku. 

bezglutenska hrana
Foto: dr Schär

Večera – salata od testenine

Večera je veoma važan obrok u ishrani osoba sa celijakijom, ali ne mora uvek da sadrži meso ili ribu. Predlažemo vam da kupite bezglutensku testeninu, na primer fusile, pomešate je sa pelatom ili svežim paradajzom, mocarela sirom i začinite aćeto balzamikom i listićima svežeg bosiljka.

Ostavite je u frižideru pola sata i uživajte u svojoj večeri. 

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd