clear sky
20°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

REŠENA JE DILEMA: Koliko je jutarnja VODA SA MEDOM zaista dobra?

07.06.2018. 06:09
Piše:
Srbija Danas/Štikla i Patika
Med i limun
Med i limun / Izvor: Profimedia

Zdravlje pre svega!

Da bi smo razumeli zašto DA ili NE voda sa medom, moramo prvo imati osnovne informacije o pomenutoj namirnici! Svi znamo za šta je sve med dobar, ali malo nas zna zbog čega je to tako!

Većina muškaraca ne voli da se dopisuje, a sada je otkriveno i zašto!

Prvi znaci o korišćenju meda javljaju se u sumerskim i vavilonskim tekstovima pisanim klinastim pismom. Med se spominje i u Bibliji, Kuranu i u spisama mnogih grčkih pisaca.

Ova lekovita namirnica je mešavina od preko 70 raznovrsnih sastojaka čiji tačan sastav zavisi od mešavine cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Preko 80 % meda čine ugljeni hidrati. Najzastupljeniji su fruktoza i glukoza sa preko 60 %. Nešto manje od jedne petine je voda, koje najčešće ima oko 17 %, dok je saharoza (stoni šećer) zastupljena do 9 %.

Emina i Mustafa se RAZVELI: U zvaničnom saopštenju spominju i DECU!

propolis
propolis / Izvor: Profimedia

U sastav ulazi i preko 20 kiselina procentualno zastupljene sa oko 0,50 %. Zastupljenost kiselina i njihova pH vrednost zavisi od vrsta bilja od kojih je med proizveden, ali i od geografskog položaja.

NAJBOLJE CIPELE ZA TVOJ HOROSKOP: Otkrijte koji to MODEL na pravi način OSLIKAVA vaš KARAKTER (FOTO)

Zbog velike koncentracije hranljivih materija, med se koristi i u hranljive i u lekovite svrhe. Izuzetno je bogat vitaminima B i E grupe, od kojih najviše ima riboflavina (oko 40 g u 100 meda).

med i mleko
med i mleko / Izvor: Profimedia

U 100 g meda nalazi se energetska vrednost od oko 1320 kJ dok ista količina šećera sadrži 1600 kJ. Ukupna količina ugljenih hidrata je 82.1g u 100g meda, odnosno 100g u 100g u šećeru. Pored toga, 1 kg meda ima hranljivost isto koliko i 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10-12 kg povrća.

NAJBOLJI SAVEZNICI U MRŠAVLJENJU: 8 vrsta POVRĆA koje najefikasnije pomažu pri skidanju KILAŽE!

Sada kada znamo osnovne nutritivne kvalitete ove zlatne namirnice možemo sa lakoćom zaključiti da naše telo ima veliku dobrobit od jutarnjeg konzumiranja kašičice meda razmućene u časi mlake vode uz važnu napomenu da voda ne bude toplija od 40 stepeni.

Savet: Pre vode sa medom popijte času čiste mlake vode.