Skip to main content
čaj

Čaj od ove BIJKE ELIMINIŠE LOŠ ZADAH: Napitak koji reguliše INFEKCIJE USNE DUPLJE, dezinfikuje i jača memoriju

Foto: Profimedia
Bar jedna šoljica nedeljno...

Mnogi danas imaju problem da se skoncentrišu jer je pažnja rasuta na više različitih stvari i radnji, a ukoliko je ovo vaš problem i imate problem sa memorijom, savetujemo vam čaj od ruzmarina koji podstiče koncentraciu i memoriju. 

Ruzmarin takođe možete koristiti i kao začin u raznim jelima, međutim njegovo lekovito dejstvo je višestruko. 

"Mama, ti si budala!" Ćerka odbrusila Sanji Stojanović zbog INTIMNOG SNIMKA posle kog se zvezda Granda povukla iz javnosti (VIDEO)

"Mama, ti si budala!" Ćerka odbrusila Sanji Stojanović zbog INTIMNOG SNIMKA posle kog se zvezda Granda povukla iz javnosti (VIDEO)

ISCELJUJE ORGANIZAM: Čaj od ove BILJKE sadrži OBILJE VITAMINA i minerala, štiti od EŠERIHIJE i infekcija

ISCELJUJE ORGANIZAM: Čaj od ove BILJKE sadrži OBILJE VITAMINA i minerala, štiti od EŠERIHIJE i infekcija

Ruzmarin pozitivno utiče na rad mozga

Još uvek nije u potpunosti definisano poreklo ovog svojstva ruzmarina. Pretpostavlja se da ruzmarin ima antioksidativno dejstvo - odnosno da deluje na oporavak od štete koju nanose slobodni radikali u organizmu.

Druga ideja, koju zastupa Medicinski centar "Penn State Health Milton S. Hershey", govori o svojstvu ruzmarina da umanji anksioznost - što za posledicu donosi bolju koncentraciju.

NAPOMENA: Iako ima lekovito svojstvo, ruzmarin, takođe, može da dovede do hemijske intereakcije sa pojedinim lekovima. Ukoliko postoji hronično oboljenje zbog kog uzimate redovnu terapiju, prvo se konsultujte sa svojim doktorom.

Iako je najviše zastupljen kao začin, čaj od rumzarina ima mnoga pozitivna dejstva na ljudski organizam.

Pospešuje cirkulaciju

Ruzmarin cirkulaciju kod starijih osoba ili onih koji imaju probleme sa zakrčenjem krvnih sudova.

Umanjuje bolove

Čaj od ruzmarina blagotovorno deluje i u slučajevima bola prouzrokovanog reumatskim oboljenjem, glavobolje, zubobolje ili menstrualnih bolova. Potrebno je naglasiti da se dejstvo ovog čaja ograničava na blaže simptome, u slučaju ozbiljnijih i većih bolova ipak je potrebno nakon konsultacije sa lekarom uzeti neke od lekova.

Umanjuje probleme sa organima za varenje

Čaj od ruzmarina se preporučuje kod nadimanja, otežanog varenja ili gorušice, ali i kod problema koji se mogu javiti sa crevima kao što su grčevi, dijareja ili zatvor. U oba slučaja konzumiranjem jedne čaše čaja od ruzmarina simptomi će se smanjiti.

Umanjuje simptome prehlade

Ruzmarin se takođe može korisiti u borbi protiv prehlade, osećaja slabosti i drhtavice, ali se u tom slučaju preporučuje konzumiranje čaja od ruzmarina nekoliko puta na dan. U slučaju bolova u grlu savetuje se ispiranje usne duplje čajem od ruzmarina.

Povećava opažanje, koncentraciju i zapažanje

Takođe se ovaj napitak preporučuje u cilju povećanja koncentracije, opažanja i pamćenja, te se preporučuje u slučajevima kada je potrebno obavljati određene poslove koji zahtevaju viši stepen koncentracije. Upravo iz razloga pozitivnog uticaja na pamćenje, ovaj čaj se preporučuje onim osobama koje boluju od demencije.

Lečenje infekcija usne duplje

U slučaju pojave različitih vrsta infekcija usne duplje kao što su afte, savetuje se ispiranje usne duplje ovim lekovitim napitkom. Veoma blagotvorno deluje i na dah, tako da ga možete koristiti ukoliko imate problema sa lošim zadahom. 

Kada ne treba konzumirati čaj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina, iako veoma lekovit sa mnogim delotvornim dejstvima na ljudski organizam, ne preporučuje se u toku trudnoće i dojenja, u slučaju postojanja alergijske reakcije na ruzmarin, ili osobama koje su izložene redovnom terapijom lekovima. Te osobe bi trebalo da se pre početka konzumiranja čaja posavetuju sa lekarom ili farmaceutom.

Način pripreme

Za jednu čašu čaja potrebna je jedna kašičica ruzmarina i 250ml vode. Kuvati vodu do trenutka ključanja. Nakon toga dodati ruzmarin i nastaviti sa kuvanjem još dva do tri minuta. Posudu sa vodom i ruzmarinom ostaviti da odstoji još desetak minuta, nakon toga procediti i čaj je spreman za konzumiranje.

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd