Skip to main content
ginekolog

Sve više mladih žena u Srbiji NE MOŽE DA ZATRUDNI zbog ovog problema sa jajnicima - ovo su najčešći simptomi

Foto: Shutterstock
Sindrom policističnih jajnika, osim što uzrokuje neplodnost, može dovesti i do niza drugih problema…

Više od dvadeset miliona žena širom sveta ima sindrom policističnih jajnika (PCOS). To je najčešći hormonski poremećaj u reproduktivnom periodu žene i vodeći je uzrok izostanka ovulacije, a samim tim i steriliteta. Iako je reč o ozbiljnom problemu, žene ga uglavnom dosta olako shvataju, sve dok ne dođu u neugodnu situaciju da ne mogu da ostanu u drugom stanju.

Neplodnost postaje sve ozbiljniji problem u Srbiji, smatra se da svaki šesti par ima problem sa začećem. Stručnjaci kažu da je to bolest modernog doba. Stres, loše navike, ali i podatak da se parovi u sve poznijim godinama odlučuju za potomstvo, „kumovali“ su ovom problemu, prenosi eKlinika.

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

DEČAK SE ŽALIO NA BOL U USTIMA, a onda mu doktori PRONAŠLI PRSTEN KOD JEDNJAKA: "Hvala vam što ste spasili život mog sina!"

DEČAK SE ŽALIO NA BOL U USTIMA, a onda mu doktori PRONAŠLI PRSTEN KOD JEDNJAKA: "Hvala vam što ste spasili život mog sina!"

Ovaj sindrom se javlja kod oko tri odsto adolescentkinja i odraslih žena. Može se pojaviti već sa prvom menstruacijom, a kod mladih devojaka se relativno često postavlja dijagnoza PCOS kod problema neredovnih ciklusa za vreme puberteta.

Anovulatorna neplodnost je česta posledica policističnih jajnika, a incidenca policističnih kod žena sa anovulacijskom neplodnošću je veća od 70%, navodi se u istraživanju Nacionalne biblioteke medicine.

jajnici
Foto: Shutterstock

Njihovi simptomi su podmukli i mogu se protumačiti kao nešto totalno drugo. Mnoge žene ni ne znaju da imaju ciste na jajnicima, a kamoli sindrom. Pored obavezne godišnje kontrole kod ginekologa, obratite pažnju na simptome kao što su nerednovni ciklusi, krvarenje između ciklusa, gojaznost, maljavost, akne, opadanje kose, neplodnost. Prisustvo sindroma policističnih jajnika ne može se ni otkriti prilikom standardnog ultrazvuka, već samo vaginalnim ultrazvukom.

Sindrom policističnih jajnika je problem koji ima od jedne do pet žena širom sveta. Čak tri četvrtine njih imaju problem da zatrudne. Stanje je tipično okarakterisano visokim nivoima testosterona, cistama na jajnicima, nepravilnim menstrualnim ciklusima i problemima s regulisanjem šećera.

Ipak, uzroci sindroma već duže vreme predstavljaju zagonetku za naučnike.

- To je najčešći hormonalni poremećaj koji utiče na žene u reproduktivnom dobu, ali do sada nije dobio veliku pažnju - rekao je Robert Norman sa Univerziteta Adelaide u Australiji.

ginekolog
Foto: Shutterstock

Policistične jajnike može izazvati neuravnoteženost nivoa hormona koja umanjuje delovanje insulina, usporava metabolizam i izaziva želju za unošenjem šećera i ugljenih hidrata zbog čega posledično dolazi do gojaznosti, i to naročito u predelu stomaka. Čak 60 odsto žena sa ovim sindromom ima poremećaj telesne težine.

Neplodnost

Nemogućnost ostajanja u drugom stanju može biti jedan od prvih znakova PCOS zbog kojih se pacijentkinja obraća lekaru. Brojne studije pokazale su da gubitak svega 10 do 15 odsto telesne težine poboljšava funkciju jajnika i dovodi do pojave ovulacije i pojave redovnih menstruacija što olakšava spontanu trudnoću.Upravo zato, obolelim ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, savetuje se konzumiranje obilnog doručka i malih obroka za večeru što reguliše nivo insulina, ali i višak kilograma.

Uobičajeni simptomi PCOS-a

Neke žene počnu da primećuju simptome već tokom prve menstruacije. Drugi otkrivaju da imaju PCOS tek nakon što dobiju veliku težinu ili su imali probleme sa začećem. Najčešći simptomi PCOS su:

  • Neredovni ciklusi. Nedostatak ovulacije sprečava propadanje materice svakog meseca. Neke žene sa PCOS-om dobiju manje od osam perioda godišnje.
  • Obilno krvarenje. Sluznica materice se nakuplja duži vremenski period, tako da periodi kada dobijate mogu biti teži od normalnih.
  • Pojačana maljavost. Više od 70 odsto žena sa ovim stanjem rastu dlake na licu i telu – uključujući leđa, trbuh i grudi. Prekomerni rast dlaka naziva se hirzutizam.
  • Bubuljice. Muški hormoni mogu kožu učiniti masnijom nego inače i uzrokovati pukotine na područjima lica, grudi i gornjeg dela leđa.
  • Dobijanje na težini. Do 80 posto žena sa PCOS-om ima prekomernu težinu ili gojaznost.
  • Ćelavost. Kosa na vlasištu postaje tanja i opada. Zatamnjivanje kože.
  • Tamne mrlje na koži mogu se oblikovati u naborima poput onih na vratu, preponama i ispod grudi.
  • Glavobolja. Promene hormona mogu kod nekih žena pokrenuti glavobolju

 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd