clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SA MAKOM I ORASIMA - Napravite preukusu domaću poslasticu po BAKINOM RECEPTU, jednostavno i brzo (VIDEO)

11.10.2022. 09:37
Piše:
Srbija Danas
poslastica
poslastica / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic
Obradujte ukućane!

Danas vam iz bakine kuhinje predstavaljamo recept za veoma zanimljivo dekorativno pecivo punjeno makom i orasima.

RAK ISCRPLJEN, OVAN NA IVICI NERAVA - Horoskop za UTORAK je tu, pogledajte šta predviđa za vaš znak

RAK ISCRPLJEN, OVAN NA IVICI NERAVA - Horoskop za UTORAK je tu, pogledajte šta predviđa za vaš znak

OVAKO JE ISPRAVNO - Kurkuma može da OPORAVI i osnaži organizam, ako je pripremite na ovaj način

OVAKO JE ISPRAVNO - Kurkuma može da OPORAVI i osnaži organizam, ako je pripremite na ovaj način

Potrebno je:

  • 100 ml vode
  • 400 ml mleka
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml ulja
  • 2 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 800 gr brašna
  • so 
  • korica limuna

poslastica
poslastica / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic

Nadev:

  • 100 gr maka
  • 100 gr oraha

Priprema:

U lončiće izmrviti kvasac dodati šećer i ml. vodu i ostaviti da zapeni. Kad je kvasac nadošao sipati u vanglu, dodati mlako mleko, ulje, jaje i žumanca brašno i  korica limuna. Sve dobro izjednačiti i zamesiti  glatko testo.

Pokriti i ostaviti da nadođe i odmori oko 30 min. na sobnog temperaturi. Istresti na sto malo ga obraditi i podeliti na tri dela. Premesiti malo i formirati tri lopte i pokriti folijom i krpom i odmoriti 10 min. 

Prvu najveći razviti u obliku  pravougaonika. Mak samleti i zasladiti i dodati malo vrućeg mleka. Sa orahom takođe. Donji deo testa premazati orahom do pola, a gornji makom.  Ostaviti malo maka i oraha za sledeće testo. Saviti teso u susret i sastaviti na sredini. 

Pokriti da naraste, premazati žumancetom i peći na 180 stepeni 45 min. Pokriti da se ohladi. Isto tako i sa kiflicama

Drugo testo razviti okruglo i iseći na 8 trouglova i premazati ostatkom maka i oraha, može se i malo kombinovati i zaviti kiglice. Ređati u pleh.

Treće testo razviti u pravougaonik i iseći na trake. Spojiti tri trake i ispleti peletenicu i ostaviti da nadodje pa ih ispržiti kao krofne i posuti vanilom i prah šećerom. 

Uživajte u meirisnom testu. Kad se ohladi zatvoriti u kesu  

 

Piše:
Srbija Danas
11.10.2022. 09:37