Skip to main content
šuga

U SRBIJI 61 OSOBA ZARAŽENA ŠUGOM: Evo da li je možete dobiti ako probate odeću u butiku

Foto: Shutterstock
U februaru u Srbiji 61 osoba bila je zaražena šugom.

Pošto su građani prijavili da su dobili šugu zbog nošenja gardarobe iz Zare u Podgorici, u tu prodavnicu je upućena sanitarna inspekcija, potvrdila je podgoričkoj Pobjedi direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je 2019. godine njome bila zaražena 1.131 osoba, 2021. 707, a prošle 512. U februaru, šuga je potvrđena kod 61 osobe. 

BEOGRAĐANI OPREZ! Opasna zaraza hara gradom, samo u februaru zaražena 61 osoba - posebno se čuvajte u OMILJENIM BUTICIMA

BEOGRAĐANI OPREZ! Opasna zaraza hara gradom, samo u februaru zaražena 61 osoba - posebno se čuvajte u OMILJENIM BUTICIMA

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

Šuga je zarazno oboljenje kože, prenosi se dužim direktnim kontaktom s kožom obolelog ili korištenjem iste posteljine, odeće ili donjeg rublja s obolelom osobom. Najčešća tegoba je svrab koji je najintenzivniji noću. Promene na koži mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predelu trupa i prepona.

Lekari kažu da je pranje odeće na 60 stepeni pravi način da se rešimo parazita koji se podvlači pod kožu i izaziva svrab kad polaže jajašca. Šuga kod nas, kažu dermatovenerolozi, nije ništa novo.

šuga
Foto: Shutterstock

- Ali to ipak moraju biti određeni uslovi, odnosno da zaražena osoba ima izrazito jaku infekciju, da ima veliki broj šugarca na sebi. To su obično osobe koje imaju ili težu formu ili su lošijeg imunološkog statusa, pa zato imaju ozbiljnu formu šuge. Takve osobe su i zaraznije - objašnjava dermatolog dr Lana Ćirković iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Međutim, ako ta garderoba stoji dva tri dana, šugarac će uginuti. Prenosi se direktnim kontaktom kože o kožu, pa se najčešće širi u porodici. Zanimljivo je da šuga zna da se pritaji, a zaraza se ipak širi.

- Period inkubacije je jako dugačak od trenutka kada se zarazite, pa do pojave simptoma, može biti od devet do 90 dana. Tako da neko čak tri meseca ne mora da ispolji simptome, a da bude zaražen i da na neki način to i prenosi dalje, da je gotovo nemoguće prekinuti lanac prenošenja - dodaje dr Ćirković.

Šuga se leči lokalnim preparatima, u težim slučajevima tabletama ivermektin. Svi oni koji su potencijalno zaraženi moraju zajedno da se leče.

Garderoba i posteljina moraju da se operu na visokoj temperaturi, a jakne i obuća da se luftiraju nedelju dana. Higijena je najbolja prevencija za šugu, zato, kada sledeći put krenete u kabinu omiljene prodavnice, imajte na umu koliko je ljudi tu istu garderobu probalo pre vas.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd