Za ovo lisnato povrće iz porodice kupusnjača već dugo se zna koliko je zdravo, mada ga mnogi ne vole zbog specifičnog ukusa. Ipak, kelju treba pružiti šansu, a u tome će pomoći odlični recepti.
Obiluje antioksidantima, vitaminima K, A i C, kog u 100 g ima čak 120 mg, što je 10 puta više nego što ima, recimo, spanać. Bogat je i mineralima bakrom, gvožđem, kalijumom, fosforom, manganom, a u 100 grama sadrži tek 50 kalorija. Zahvaljujući tome, pospešuje pravilnu funkciju jetre, snižava nivo lošeg holesterola, dobar je za vid i kožu, jača imunitet, odlična je preventiva za osteoporozu. Uz to, kelj poboljšava probavu, pomaže kod alergija, kontroliše upalne procese u telu.
Dobra vest je što ga je uglavnom moguće nabaviti tokom cele godine, samo pazite da glavica ne bude previše lagana, što znači da kelj nije svež i da je izgubio dosta vlage.
Na ulju propržiti seckan praziluk, ili luk glavicu, papriku i šargarepu dodati malo aleve paprike.
Dodati isečena rebra. Kelj iseći na kocke i malo blanširati.
Dodati u dinstan praziluk oceđen kelj. Dodati seckan krompir. Kuvati na malo tečnosti oko 30 min. Na ulju propržiti kobasice pa ubaciti u kelj..i kuvati par minuta..