clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ma koliko sebi obećavali, i ove godine će posle DOČEKA uslediti MAMURLUK! Ali, kako ćete se osećati zavisi od PIĆA - evo koje izaziva NAJGORI!

24.12.2023. 08:21
Piše:
Srbija Danas/M. Aćimović
mamurluk
mamurluk / Izvor: Shutterstock

Nakon proslave Nove godine, mamurluk postaje neizbežna posledica konzumacije alkohola. Različite vrste pića mogu izazvati različite simptome mamurluka. Crveno vino, s visokim sadržajem alkohola, metanola i kvercetina, često rezultira jakom glavoboljom koja traje duže od mamurluka uz druge vrste pića. Belo vino, pivo i druge alkoholne opcije takođe doprinose dehidraciji, umoru, mučnini i opštem osećaju nelagodnosti. Iako je najbolje izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola, umerenost i pažljiv izbor pića mogu pomoći u smanjenju neprijatnih efekata mamurluka nakon novogodišnjih proslava.

Sezona je božićnih i novogodišnjih žurki – doba godine kada najviše pijemo, da bismo sutradan požalili.

Kajemo se i obećavamo i sebi i drugima da više nećemo piti zbog mamurluka, koji je uzrokovan reakcijom našeg tela na etanol, toksin, koji je glavni sastojak pića.

Ali naše omiljeno piće može da sadrži i dodatne sastojke - od mehurića do aroma - zbog kojih ćete se sledećeg dana osećati još gore.

Božićna trpeza će biti 100 puta ZDRAVIJA ako dodate ovu SUPERHRANU! Dijetetičarka Lena ističe da SNIŽAVA PRITISAK koji ostala hrana dižeBožić

Božićna trpeza će biti 100 puta ZDRAVIJA ako dodate ovu SUPERHRANU! Dijetetičarka Lena ističe da SNIŽAVA PRITISAK koji ostala hrana diže

Roditelji, uz ovaj TRIK deca će odmah utonuti u san i odustaće od ČEKANJA DEDA MRAZA, ali PAZITE da OVIM ne poremetite svoj!Badnje veče

Roditelji, uz ovaj TRIK deca će odmah utonuti u san i odustaće od ČEKANJA DEDA MRAZA, ali PAZITE da OVIM ne poremetite svoj!

Naravno, najbolji način da ne budete mamurni je izbegavanje bilo koje vrste pića.

Ali ako je to preveliki zahtev tokom ove praznične sezone, evo kako da izbegnete najgore od njih.

Šta je mamurluk?

Glavni uzrok mamurluka je etanol, glavni sastojak alkoholnih pića. To je toksin koji se vrlo lako kreće po telu i izbacuje iz ravnoteže skoro sve procese u njemu - od sna do varenja.

Na primer, etanol zaustavlja hipofizu koji proizvodi hormon vazopresin, koji kontroliše koliko mokrimo.

Kada nivo ovog hormona padne, bubrezi počinju da oslobađaju više vode, zbog čega više idemo u toalet.

Rezultat? Sledećeg jutra probudite se sa suvim ustima, besnom žeđu ​​i glavoboljom, verovatno zato što se spoljašnja obloga vašeg mozga takođe dehidrira, što izaziva napetost.

Alkohol, posebno vino i pivo, takođe iritira sluzokožu želuca i creva.

Kao odgovor, ovo podstiče proizvodnju želudačne kiseline koja vam pomaže da je varite, kao i enzime i sluz koji pomažu u zaštiti.

Ovo takođe signalizira vašem mozgu da se preopterećujete toksinima koji nisu dobri za vas, zbog čega se osećate bolesno.

mamurluk
mamurluk / Izvor: Profimedia

Alkohol takođe usporava komunikaciju između moždanih ćelija, usporavajući reakcije i utiče na moć govora.

Kako alkohol počinje da izlazi iz vašeg sistema, mozak pokušava da uspostavi ravnotežu i ponovo počinje da se aktivira. Ovo narušava obrasce spavanja, čineći da se sutradan budite umorni i mrzovoljni.

CRNO VINO = Pulsirajuća glavobolja

Svi znamo frazu "mamurluk od crvenog vina".

Sada, niz studija je otkrio da postoji nekoliko razloga zašto je nekoliko čaša crvenog vina posebno bolno sledećeg dana.

Prvo, crno vino se fermentira na takav način da ima veći sadržaj alkohola ili etanola od belog vina – oko 12 do 14 procenata, u poređenju sa prosekom od 10 procenata.

Da se ​​tome doda, zbog načina na koji je napravljeno, crno vino takođe sadrži još jedan toksin koji se zove metanol, koji se u telu teže razlaže.

Kada pijete crno vino, vaša jetra prvo prerađuje osnovni etanol. Ali nije tako efikasan u razbijanju metanola, te ostavlja to za kraj.

devojka, devojka pije, piće, vino, alkohol, pijana devojka
devojka, devojka pije, piće, vino, alkohol, pijana devojka / Izvor: Profimedia

To znači da se ovo jedinjenje duže zadržava u vašem sistemu, što znači da će vaš mamurluk trajati dugo tokom sledećeg dana.

A ako to nije bilo dovoljno, istraživanje objavljeno u časopisu "Scientific Reports" u novembru 2023. otkrilo je da postoji još jedan sastojak u kožici grožđa od kojeg će vam se verovatno pulsirati glava.

To je biljno jedinjenje, zvano kvercetin, koje se nalazi više u crvenom vinu od belog.

Prema studiji, ova supstanca može da uspori pokušaje vaše jetre da razgradi alkohol u crnom vinu kako bi bio bezbedno za telo. To znači da toksini iz alkohola cirkulišu u vašem telu u većim količinama i duže, izazivajući glavobolje, posebno ako ste im već skloniji.

Moris Levin, profesor neurologije i direktor Centra za glavobolju na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, koji je bio deo istraživačkog tima, kaže; - Mislimo da smo konačno na pravom putu da objasnimo ovu misteriju staru milenijumima.

Kakav ćete mamurluk dobiti?

Ako pijete previše crnog vina, verovatno ćete imati jaku glavobolju, posebno ako ste im već skloni.

Ove glavobolje će početi ranije i trajati duže od onih koje dobijete uz druge vrste pića.

Ako preterate sa crvenim vinom, veća je verovatnoća da ćete se probuditi sa crvenim licem zbog visokog nivoa hemikalija, koje telo teško razlaže i koje doprinose ovoj reakciji crvenila.

BELO VINO = Žgaravica i mučnina

Belo vino se pravi od fermentisanog soka grožđa bez semenki i kožice.

Ali vinari takođe dodaju sulfite - konzervanse - da spreče da porumeno i da poboljšaju ukus.

Otprilike jedna od 100 osoba je alergična na ovo, a kao rezultat toga, normalni simptomi mamurluka kao što su glavobolja, mučnina i bolovi u stomaku biće mnogo gori.

Bela vina su takođe gorka, a mnoga sadrže i do 10 odsto kiseline, što će imati i druge efekte.

Studija objavljena u časopisu "Gastroenterology" 1983. godine otkrila je da visok sadržaj kiseline iritira sluzokožu želuca i sprečava je da se prazni što brže.

belo vino
belo vino / Izvor: Shutterstock

Drugi u časopisu "Gut" otkrio je da belo vino posebno pokreće vaš stomak da oslobodi želudačnu kiselinu.

Kakav ćete mamurluk dobiti?

Ako ste popili previše belog vina, veća je verovatnoća da ćete osetiti mučninu ili biti loše zbog iritacije stomaka.

Istraživanje je takođe otkrilo da je veća verovatnoća da ćete sledećeg dana imati druge simptome kao što su refluks kiseline i žgaravica.

ŠAMPANJ I PROSEKO = Pripremite se za najgore

Šampanjac se pravi otprilike na isti način kao i vino - ali onda se dodaje još kvasca i ostavlja se da fermentira u boci drugi put.

Ova dodatna fermentacija povećava alkohol na oko 12 procenata, plus ugljen-dioksid koji ga čini mehurastim.

I upravo ovi mehurići mogu da izazovu gori mamurluk jer ubrzavaju brzinu kojom alkohol ulazi u vaš krvotok.

Jedna teorija je da mehurići otvaraju pilorični sfinkter, ventil koji kontroliše pražnjenje želuca u creva, što znači da brže prolazi kroz njega.

Kakav ćete mamurluk dobiti?

Pripremite se za najgore, kaže stručnjak za ishranu Geeta Sidhu-Rob, osnivač Nosh Detok-a.

- Naučno je dokazano da mehurići zapravo ubrzavaju apsorpciju alkohola, pa otuda i izreka "mehurići su mi udarili ​​u glavu, rekao je stručnjak.

šampanjac
šampanjac / Izvor: Shutterstock

- Konzumacija penušavih alkoholnih pića će dovesti do toga da se brže napijete što onda dovodi do strašnog mamurluka.

Šampanjac i proseko su takođe bogati šećerom.

Dakle, verovatno ćete se probuditi sa mukom i gladi jer vam je nivo insulina opao, a vaše telo će žudeti za ugljenim hidratima da uspostavi ravnotežu.

PIVO = Umor

Pivo se proizvodi fermentacijom ječma. Hmelj se dodaje za ukus i kvasac da bi se zrna fermentisala u šećer i alkohol.

Lakše ćete proći kada je u pitanju mamurluk jer ima visok sadržaj vode i takođe sadrži kvasac, što može da uspori da uđe u vaš krvotok.

Prema pregledu iz 2013. u časopisu "Forensic Science Medicine and Pathology", pivo takođe ima najmanju količinu kongenera - nusproizvoda alkohola koji nastaju tokom fermentacije i koji pogoršavaju mamurluk.

Svetlije pivo takođe ima najniži sadržaj alkohola - između tri i šest procenata. Što je pivo tamnije, to će imati više alkohola. 

pivo
pivo / Izvor: Profimedia

Kakav ćete mamurluk dobiti?

Posle teške noći na pivu, najverovatnije ćete se osećati umorno, zbog toga koliko ste puta morali da ustanete da biste otišli ​​u toalet.

Ali možda nećete osećati mučninu ili glavobolju kao nakon što popijete drugo piće.

VISKI = Dugi mamurluk

Viski se destiluje od fermentisanih žitarica, poput ječma ili pšenice, a zatim odležava u drvenim bačvama.

Viski takođe sadrži veći nivo kongenera - nusproizvoda procesa fermentacije alkohola - koji piću daju prepoznatljivu boju i ukus.

Sve u svemu, pića tamnije boje imaju veći nivo kongenera od alkoholnih pića svetlije nijanse.

Da bi ih obradila, vaša jetra koristi enzime da ih razbije na druge supstance poput mravlje kiseline i formaldehida.

Kada oni ostanu u krvotoku, telo mora da se dodatno potrudi da ih obradi i eliminiše, dajući vam čitav niz simptoma mamurluka kada preterate sa viskijem - od mučnine do dehidracije.

Kakav ćete mamurluk dobiti?

Pripremite se da doživite mamurluk koji zaista traje.

Čak i kada se probudite, vaše telo će i dalje raditi na razbijanju kongenera u vašem krvotoku.