SVE STE RADILI POGREŠNO: Evo saveta kako da skuvate PIRINAČ koji neće biti GNJECAV!
Na određenu količinu pirinča ide tačno određena količina vode, a pre kuvanja morate pripremiti pirinač.
Ukoliko volite da imate pirinač kao prilog uz neko jelo, ali volite pirinač koji je rastresit i ne lepi se, najbolje je da uzmete posebnu vrstu, a zove se basmati.
Kod kuvanja pirinča vredi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) pirinča idu dve šoljice vode. Dve šoljice pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvoro ljudi.
Pre kuvanja, pirinač treba oprati kako bi nestale sve nečistoće i kako bi se smanjio skrob koji se otpušta u toku kuvanja i čini ga lepljivim. Nekoliko puta menjajte vodu i perite pirinač, sve dok vode ne bude kristalno čista nakon pranja.
Priprema:
Prvi korak do savršenog pirinča jeste prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač te propržite dok ne dobije žućkastu boju.
Nakon toga nalijete vodu i posolite.
Čim pirinač provri, lonac poklopite i smanjite vatru.
Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač sasvim ne omekša.