Skip to main content
srčani udar

Kratak dah, vrtoglavica i bol u leđima - Ovo mogu biti znaci tihog infarkta, shvatite ih ozbiljno na vreme

Foto: Profimedia
Važno je primetiti ih na vreme.

Ako ste ikada gledali film u kojem glumac ima srčani udar, verovatno ste videli kako se hvata za grudi, okreće oči unazad i jauče od jakog bola – pre nego što se sruši na pod. Međutim, holivudski srčani udar može se razlikovati od pravog.

Bol koji doživite u toku srčanog udara, može biti mnogo manje dramatičan - a možda čak i nije veoma bolan. Ako znate da imate srčani udar, važno je odmah pozvati hitnu pomoć. Ali ako nemate jasan znak iznenadnog bola u grudima, koji su svi naučeni da prepoznaju, srčani udar može biti veoma zbunjujuć.

Ovo se zove tihi srčani udar.

To znači da se može desiti da ne znate da ga imate, a i dalje može biti opasno - pa čak i po život.

Šta je tihi srčani udar?

Tihi srčani udar je kao i svaki drugi - i jednako štetan po srce. Srcu je potrebna krv bogata kiseonikom da bi funkcionisao. Ako se plak (koji se sastoji od masti, holesterola i drugih supstanci) nakupi u arterijama koje nose krv u srce, protok krvi može biti značajno ili potpuno prekinut.

Odredite koja boja odeće, šminke i nakita vam najbolje pristaje proverom boje vena na unutrašnjem delu zgloba

Odredite koja boja odeće, šminke i nakita vam najbolje pristaje proverom boje vena na unutrašnjem delu zgloba

Kako funkcionišu veze dva ista horoskopska znaka? Kod dva Blizanca prisutna strast, a u ovoj kombinaciji leti perje!

Kako funkcionišu veze dva ista horoskopska znaka? Kod dva Blizanca prisutna strast, a u ovoj kombinaciji leti perje!

Što duže vaše srce ostane bez protoka krvi, to je šteta veća. Kako tihi srčani udari mogu proći neprimećeni, oni mogu izazvati značajnu štetu.

Ovo su 4 znaka tihog srčanog udara.

1. Bol u grudima, pritisak ili nelagodnost

Ponekad je bol od srčanog udara iznenadan i intenzivan, zbog čega ga je lako prepoznati i pozvati pomoć. Ali, šta kada nije?

Većina srčanih udara zapravo uključuje samo blagi bol ili nelagodnost u centru grudnog koša. Takođe možete osetiti pritisak i stiskanje. Ovi simptomi obično počinju polako i mogu nestati i vratiti se.

Ovo može biti komplikovano jer ovi simptomi mogu biti povezani sa nečim manje ozbiljnim, kao što je gorušica. Ipak, vi najbolje poznajete svoje telo. Ako osećate da nešto nije u redu, potražite lekarsku pomoć.

pluća, grudi, infarkt, bol u grudima, gol, gušenje
Foto: Profimedia

2. Nelagodnost u drugim delovima tela

Srčani udar ne utiče samo na srce - zapravo možete osetiti posledicu srčanog udara u celom telu, što može biti zbunjujuća identifikacija srčanog udara.

Možda ćete osetiti bol ili nelagodnost u:

  • ruci (jedna ili obe)
  • leđima
  • vratu
  • vilici
  • stomaku

Ovi simptomi mogu varirati od osobe do osobe. Na primer, neki ljudi opisuju svoj bol u leđima od srčanog udara kao konopca koji je vezan oko njih. Takođe možete osetiti jak pritisak u leđima. U svakom slučaju, ako mislite da doživljavate bilo koji od ovih manje očiglednih znakova srčanog udara, nemojte ih ignorisati.

bol u leđima
Foto: Profimedia

3. Otežano disanje i vrtoglavica

Ako se osećate kao da ste upravo trčali maraton, ali ste samo hodali uz stepenice, to bi mogao biti znak da vaše srce nije u stanju da pumpa krv u ostatak vašeg tela. Kratkoća daha može se javiti sa ili bez bolova u grudima, i to je uobičajen znak tihog srčanog udara.

Takođe možete da osetite vrtoglavicu - i moguće je da se onesvestite. Iako se ovo može dogoditi i muškarcima i ženama, češće je da žene iskuse kratak dah kao simptom srčanog udara

Ako imate problema sa zadacima koji ranije nisu bili teški, kao što je nameštanje kreveta ili šetanje psa, obavezno ga proverite u slučaju da je to suptilan znak srčanog udara.

Bol
Foto: Profimedia

4. Mučnina i hladan znoj

Buđenje u hladnom znoju, osećaj mučnine i povraćanje mogu biti simptomi gripa, ali mogu biti i znaci tihog srčanog udara.

Sigurno znate kako izgleda grip, ali kada vam creva govore da su simptomi slični gripu nešto ozbiljnije, slušajte. Ne pripisujte uvek ove simptome gripu, stresu ili jednostavnom lošem zdravstvenom stanju - oni mogu biti mnogo ozbiljniji od toga.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd