light rain
14°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1192
usd
107.5969
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Povrće koje Srbi OBOŽAVAJU i obavezno je na slavskoj trpezi nanosi veliku ŠTETU organizmu"

12.12.2021. 18:45
Piše:
Srbija Danas
slava
slava / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Nutricionistkinja Svetlana Fus ukazala je na to da je povrće važan izvor vlakana, pektina, vitamina i hlorofila.

Iako većina smatra da je sirovo voće i povrće najzdravije jer se termičkom obradom hranjive materije "ubijaju", nutricionisti, ipak, navode da određene namernice ne bi trebalo konzumirati sirove.

Nutrijenti u sirovom voću i povrću su "netaknuti", što je razlog zbog kojeg ih u ovom obliku nutricionisti najčešće preporučuju. Kada ne postoji termička obrada, sve što je zdravo u njima ostaje sačuvano. Međutim, postoje neke namirnice koje ne bi trebalo da jedete sirove, a stručnjaci objašnjavaju i zašto.

Nutricionistkinja Svetlana Fus ukazala je na to da je povrće važan izvor vlakana, pektina, vitamina i hlorofila. Svi ovi mikroelementi pozitivno utiču na zdravlje, pa je važno da ih jedete svakodnevno.

Ipak, po njenom mišljenju, najbolji dnevni jelovnik predstavlja kombinaciju kuvanih i sirovih namirnica - dve porcije sirovih i jedna kuvanih.

rotkvice
rotkvice / Izvor: Profimedia

Nutricionistkinja smatra da neko povrće ne treba jesti bez termičke obrade. Iznenađujuće, u ovu grupu sapadaju rotkve, različite vrste kupusa i spanać.

kupus
kupus / Izvor: Profimedia

- Oni negativno utiču na proizvodnju hormona štitne žlezde i povećavaju rizik od stvaranja žučnog kamenja. Ako već volite ovo povrće, najbolje je da ga jedete bareno ili kuvano na pari. Takođe, može i kratko da se dinsta, tako neće izgubiti na hranljivosti - zaključila je nutricionistkinja Svetlana Fus.