Sreda 21. feb 2024.
mozak

KAKO PREPOZNATI simptome TUMORA NA MOZGU? Nemojte da ih ignorišete, odmah posetite lekara ako primetite ove pojave

Foto: Profimedia
Prvi znaci!

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Kada je reč o simptomima, ključni faktor je mesto u mozgu na kojem se tumor nalazi.

- Ako uzmemo u obzir da svaka ćelija u mozgu može da postane tumor i da sve informacije, iz svakog dela tela, putuju u njega i iz njega odlaze, jasno vam je da "lista potencijalnih simptoma tumora može da bude beskonačna - izjavio je doktor Teodor Švarc, neurohirurg za womenshealthmag.com.

Napadi

Nezavisno od vrste tumora, napadi su obično prvi znak da on postoji.

- Tumor izaziva iritaciju moždanih ćelija, pa zbog toga neuroni mogu da se ponašaju na atipične načine, odnosno mogu da izazovu neobične pokrete - tumači doktor Švarc.

Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima. Možete da iskusite bilo šta, od grčenja celog tela do trzaja u jednom zglobu ili delu lica. Nespretnost Ako često posrćete ili se borite sa ravnotežom, možda nije reč samo o nespretnosti.

Obratite pažnju i na probleme sa govorom (petljanje jezika i slično), gutanjem ili kontrolisanjem izraza lica.

umor
umor
Foto: Profimedia

Utrnulost

Gubitak osćaja u nekom od udova ili u delu lica takođe može da bude simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negde u blizini ili na samom moždanom stablu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. Razlog tome je činjenica da se upravo tu mozak spaja s leđnom moždinom.

Promene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično da promeniti nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi kakve ste navikli da viditeu filmovima u stvarnosti su prilično retki. Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osećaj zbunjenosti.

Bol u listovima
Bol u listu
Foto: Profimedia

Mučnina

Uporna mučnina, koja traje već duže vreme i ne popušta, može da bude znak tumora na mozgu, posebno ako ne nalazite drugo logično objašnjenje za nju. Problemi s vidom Zamagljeni vid, "dvostruka slika" i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu da budu povezani s tumorom. Uz to, možete da vidite i razne oblike kako "plutaju u oku" i ometaju vam vid.

Glavobolje

Uprkos ljudskom porivu da česte glavobolje automatski vežemo uz neku tešku bolest, poput tumora, to zapravo često i nije slučaj. "Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegova razvoja", ističe doktor Švarc.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd