U subotu su MLADENCI! Ovo je pravi recept naših baka za najukusnije MLADENČIĆE - Ispecite ovaj kolač za dug i srećan brak
I tradicija može biti slatka.
U subotu je praznik Mladenci. Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.
U domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence običaj je da mlade domaćice spremaju mladenčiće. Žene ustaju rano 22. marta i mese četrdeset kolačića, kao uspomenu na smrt četrdeset Mučenika Sevastiljskih, peku ih i premazuju medom.
Mladenčići su vrlo jednostavni kolačići, koji se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka, iako mesta za improvizaciju uvek ima, te ih po želji možete obogatiti ili ukrasiti dodatnim sastojcima.
Sastojci:
- 1/2 l kisela voda
- 1 parče kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- brašno po potrebi
- sok od 1 limuna i korica
- med
- orasi
Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.
Ujutru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom. Filovati ih po želji, a najbolje medom i orasima.
A na videu ispod možete pogledati i bržu verziju ovih kolačića, bez kvasca.