Ponedeljak 04. mar 2024.
žene

Žene, POSLE PEDESETE vam je ovaj VITAMIN izuzetno POTREBAN - Bez njega metabolizam ne može da funkcioniše

Foto: Shutterstock
Suplement koji pomaže reguliše imunološke, kardiovaskularne i hormonske funkcije. Doprinosi i održavanju normalnog nivoa šećera.

Mnoge navike pogodne za funkcionalniji metabolizam kao što su zdrava ishrana, redovan san, dovoljno fizičke aktivnosti i unošenje tečnosti, piše sajt Mind Body Green. Ali istraživanja pokazuju da je uzimanje vitamina D od velike važnosti za zdravlje organizma.

Kilinčko ispitivanje koje je sprovedeno, pokazalo je da su  žene između 50 i 65 godina koje su svakodnevno uzimale suplement vitamina D tokom devet meseci pokazale zdravije nivoe adiponektina i rezistina.

Pre svega, šta su adipokinski hormoni i kako utiču na metaboličko zdravlje?

Nije samo za JAČANJE IMUNITETA - Đumbir možete koristite kod ZATVORA, štiti od bakterija, ali tu nije krajđumbir

Nije samo za JAČANJE IMUNITETA - Đumbir možete koristite kod ZATVORA, štiti od bakterija, ali tu nije kraj

PRAVO SRPSKO JELO: Ovakav obrok će vas nahraniti i ZAGREJATI, odlična zaštita u toku hladnih danačorba

PRAVO SRPSKO JELO: Ovakav obrok će vas nahraniti i ZAGREJATI, odlična zaštita u toku hladnih dana

Adipokini su hormoni koji se izlučuju iz masnog tkiva koji igraju ulogu u ključnim metaboličkim akcijama kao što je regulisanje insulina, kardiovaskularne i imunološke funkcije.

 Adiponektin je direktno vezan za sagorevanje masti, niski nivoi pomažu u skladištenju masti dok je normalni (viši) sagorevaju. Takođe potpomaže zdrav i pravilan protok krvi kroz arterije.

Kako vitamin D podstiče ravnotežu hormona i šećera u krvi?

 Nakon devet meseci dodavanja vitamina D, učesnici su primetili povećanje nivoa adiponektina za 19% i smanjenje nivoa rezistina za 32%. Balansiranje ovih hormona je korisno za širok spektar metaboličkih funkcija.

Uzimanje kvalitetnog suplementa vitamina D svakog dana donosi bezbroj zdravstvenih prednosti, uključujući podržavanje zdravog balansa hormona adipokina koji je povezan sa ravnotežom šećera u krvi, zdravom kilažom i kardiovaskularnim zdravljem.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd