clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ovo povrće i voće je NAJUKUSNIJE na jesen! Probajte ga i uživajte u pravom trenutku...

26.10.2022. 07:07
Piše:
Srbija Danas
povrće
povrće / Izvor: Shutterstock

Iskoristite maksimalno!

Iako su danas mnoge namirnice dostupne tokom cele godine, ako želite najbolje trebalo bi da obratite pažnju na sezonu. A svi znamo da su namirnice najbogatije nutrijentima kad im je sezona, zato je korisno da znamo kada zri određeno voće i povrće.

Pored brojnih pogodnosti koje donosi konzumacija lokalne sezonske hrane kao što je dobrobit za okolinu, tu je i onaj vrlo bitan, a to je ukus. Sigurno ste primetili da je paradajz iz bašte mnogo ukusniji od onog iz supermarketa, a to je zato jer su masovno proizvedeni proizvodi namenjeni da zadovolje globalne potražnje potrošača i obično pate od nedostatka ukusa.

hrana
hrana / Izvor: Shutterstock

Evo KAKO VARAJU ZNAKOVI ZODIJAKA: Obratite pažnju na horoskopski znak vašeg partnera

Evo KAKO VARAJU ZNAKOVI ZODIJAKA: Obratite pažnju na horoskopski znak vašeg partnera

Dao je 15.000 EVRA DA MU OD LICA NAPRAVE OVO: Uklonio je komad uha, obojio zenice, a to je SAMO POČETAK!

Dao je 15.000 EVRA DA MU OD LICA NAPRAVE OVO: Uklonio je komad uha, obojio zenice, a to je SAMO POČETAK!

Nažalost, količina i izgled nadjačavaju ukus, a selektivni uzgoj favorizuje ujednačeno sazrevanje i rok trajanja umesto ukusa, zbog čega imamo paradajz i jagode bez ukusa. S druge strane, prirodno zrelo voće i povrće uzgojeno i ubrano u sezoni obično je puno ukusa i hranjivih materija.

Zato bi tokom oktobra trebalo da konzumirate više svežih malina, kupina, krušaka, jabuka, šljiva, dunja, grožđa, nara, oraha, lešnika, badema, kestena, maslina, špargli, paprika, paradajza, krastavaca, patlidžana, tikvica, kupusa, kao i kelja, brokolija i zelene salate, rukole, blitve, spanaća i cvekle, celera...

povrće, voće
povrće, voće / Izvor: Shutterstock